Kunstifilmid

Aktimaal Haus Galeriis, ENG subtitles

kestus 3:21 

Eesti Maalikunstnike Liidu näitus: “Aktimaal Haus Galeriis” (kuraator ja koostaja, Tiina Tammetalu), on saanud ohtralt publiku tähelepanu. Haus Galerii on komplimendi ja tunnustusena meie nimekatele maalikunstnikele loonud lühifilmi, et jäädvustada näitust, aktimaalide meelolu ning loojate suhtumisi ja hinnaguid aktiteemasse laiemalt. Oleme interpreteerinud aktimaali omal hoogsal moel. Filmi autor Haus Films – Nando Grancelli. Täname Rahvusooperi Estonia baleriini Karina Laura Leškinit ja kunstnikke, kes on galeriile ainest andnud kunsti atraktiivseks tutvustamiseks. 

Toomas Kaasik. PEIDUS POOL

TOOMAS KAASIKU FOTOD  

kestus 4:55

Lühifilm fotograaf Toomas Kaasikust ja tema maalilisest töölaadist. Kunstnik kasutab tänaseni omaaegset legendaarset analoogkaamerat Smena 2. Tema pildid valmivad põhjaliku käsitöö tulemusel. Kaasiku meelismotiivid on loodus, linn ja aktid. Oluliseks peab kunstnik eelkõige mitte reaalsuse tabamist vaid pigem tunde edasiandmist. 

KARIN LUTS. KALANAISED. 1948

Kestus 2:13 

Karin Luts lahkus Eestist Teise maailmasõja aegu. Tema veendumuseks oli, et tema teosed kuuluvad kodumaale. Maal "Kalanaised", mis valmis eksiilis 1948. aastal, jõudis kodumaale alles 2019. aasta kevadel. Lühifilm süveneb kunstniku töösse ja tehnikasse lähemalt. Teksti on kirjutanud kunstiloolane Eero Epner. Filmile annab oma hääle kunstnik Aili Vint. 

RIHO SIBUL - HEATEGEV KITARRI OKSJON - VIDEOSALVESTUS

Haus Galerii koostööd Kuukitarr MTÜ-ga, korraldas Riho Sibula elektrikitarri heategeva oksjoni, mis toimus 31. mail. 2023. Oksjoni videosalvestus kaasab kontserdi, oksjoni ja kõnelused Riho Sibula muusikutest sõpradega. Riho Sibul ostis pilli Suhr P1988 Pro Series (Made in USA) uuena ca 2000 algul, mängides sellega paljudel Ultima Thule esinemistel. Lisaks on selle pilliga salvestatud enamik lugudest Ultima Thule 2010. aasta albumil "Jälgede jälgedes". Oksjoni tulusid kasutatakse Riho Sibula muuseumi rajamiseks Hiiumaale, kuhu soovitakse koondada legendaarse muusiku vaimne pärand. Kuraator ja oksjonäär Piia Ausman. Režissöör Nando Grancelli.

NÄITUSE TREILER: Per W. Petersen. PEA JA SABA

Kestus 2:10 

Treiler, mis teeb sissejuhatuse Haus Galeriis avatavale näitusele "Pea ja Saba". 13 aastat tagasi Taanist Eestisse elama asunud kunstnik Per William Petersen esitleb oma huumorist laetud skulptuure. Näitus jääb avatuks 4. - 29. juunini. 2019. 

Olemine - Existence. Sirje Petersen

Sirje Petersen. Olemine. 2019  

kestus. 2 : 24

Pilk Sirje Peteseni maalile " Olemine", mis auhinnati Eesti Kunstnike Liidu 2019 aasta ülevaatenäitusel publikupereemiaga. See maal on kui tajudemaastik, mis läbi värvide ja figuuripuudutuse püüab rütmistada olemise seletamatut olemust -  sõnad muutuvad üleliigseks. 

Filmilõigu on loonud Haus Films - loominguline ettevõte, kelle eesmärgiks on tõlgendada kunsti läbi filmi. 

Vaata kunstniku teisi teoseid SIIT 

Läbiminek - Transition

Kestus 2:40

Tundlikud abstraktsioonid, mis liiguvad läbi kõiksuse ruumide luues alateadvuse märgikeeles kõnelevaid süsteeme ja dimensioone. Siimu maalide sisemusi avab kaamerasilm, milleks on andnud inspiratsiooni nii Siimu tegevuskunst kui ka tema kohati universumi ääripidi kulgevad maalid seeriast "Genesis". Filmi autor Nando Grancelli.  

ELU ON ILUS/ LIFE IS GOOD

kestus 10:49

Elu on ilus/ Life is Good

Kahe Soome tuntud kunstniku Elvi Rangelli ja Elina Laurineni ühisnäitust tutvustav lühifilm,  kus kunstnikud kõnelevad oma loomingust lähemalt. Näitus on tulvil värve ja emotsioone, mida omasoodu interpreteerida. Loe näitusest lähemalt SIIT 

Nikolai Kull. Tallinna vaade. 1930ndad

Nikolai Kull (1894-1945). Tallinna vaade. 1930ndad

Kestus 1:35 

Vaatame Nikolai Kulli talvist Tallinna raekoja platsi läbi filmikaamera. Süveneme tollase aja atmosfääri, mida annavad edasi nimeka linnavaadete looja isikupärased pintslilöögid. Filmile on teksti kirjutanud kunstiloolane Eero Epner. Lugenud: Lembit Peterson. Teos on esitletud originaalis Haus Galerii kunstiklassika oksjoni näitusel Kevad 2019. 

Juhan Muks. Lilled sinises vaasis. 1970ndate lõpp – 1980ndate algus

Juhan Muks (1899-1983) Lilles sinises vaasis. 1970-80ndad

Kestus: 1:46

Juhan Muks oli tuntud eksperimenteerija maalikunstis. Ta armastas katsetada erinevaid tehnikaid ja materjale just oma loome lõpuperioodil. Nii ka see töö, mis on rõhub õhulisele atmosfäärile ning mängulistele värvikooskõladele. Filmilõigule on teksti kirjutanud Eero Epner. Lugenud Piia Ausman. Teos oli originaalis eksponeeritud Haus Galerii 2019 aasta kevadoksjoni näitusel. 

JÜRI ARRAK. NATÜÜRMORT. 1965

Kestus 2:21 

Haus Galerii tutuvustab eesti kunstiklassikat. Jüri Arraku varane töö pärineb veel autori õpingute ajast kunstiinstituudis. Lühifilmis kõneleb Jüri Arrak teosest ja selle tagamaadest lähemalt. Töö kuulub Haus Galerii 2019. aasta sügisese kunstiklassika oksjoni kollektsiooni. 

JOHANN KÖLER HARULDANE JOONISTUS

Kestus 3:27 

Haus Galerii 2019 aasta sügisoksjoni kollektsioonis osales haruldane Johann Köleri joonistus, eeltöö EKM-s eksponeeritud maalile: "Lorelei needmine munakde poolt". Teosest on vlaminud lühifilm koostöös Eesti Kunstimuusuemi konservaatori ja eksperdi Alar Nurksega, kes on lugenud ka filmi teksti. Filmi autor Haus Films, Nando Grancelli.  

Haus Galerii: Eesti kunstiklassika oksjon - kevad 2020

Kestus 2:23

Lühifilm esitleb valikut kunstiteoseid Haus Galerii 2020 aasta kevadoksjoni kollektsioonist. Eesti kunst on märkimisväärselt mitmekülgne ja kõnekas, rääkides kaasa maailma olulisemates kunstivooludes. Andekad autorid läbi aegade. Kunstioksjoni kollektsioon pakub ülevaadet eesti kunsti ajaloost, tutvustades teoseid 20. sajandi algusest kuni 2000ndetate aatate alguseni. Oksjoni kuraator: Piia Ausman. Filmi autor Haus Films: Nando Grancelli.

Teoste videokataloog - Haus Galerii kevadoksjon 2020

Kestus 39 min 

Haus Galerii kevadoksjoni 2020 jääb meenutama videokataloog, mis koondab filmiklipid kõigist 53 oskjoniteosest, kutsudes otsekui jalutuskäigule läbi enama kui 100 aasta eesti kunstiajaloo 20.sajandi algusest kuni 21.sajandi alugseni. Esindatud on suur osa äärmiselt nimekaid, olulisi ja märkimisväärseid autoreid. Filmile on tekstid kirjutanud kunstiloolane Eero Epner ja kuraator Piia Ausman. Autor Haus Films, loovjuht/ režissöör Nando Grancelli. 

KUNSTITEOSED AJAJOONEL, I OSA - Sügisoksjon 2020

Haus Galerii korraldab eesti kunstiklassika oksjoni näituseid juba pea veerand sajandit.  See meeleolukas filmilõikude jada on põgus, ent emotsionaalne jalutuskäik läbi kümnekonna suurepärase kunstiteose 2020. aasta sügisnäituselt. Esitletud tööd pärinevad peamiselt eelmise sajandi esimesest poolest. Filmilõikude autor Haus Films, loovjuht/režissöör Nando Grancelli. Tekstid, kunstiloolane Eero Epner ja näituse kuraator Piia Ausman. 

2021 MOODSA KUNSTI KLASSIKA OKSJON - VILEN KÜNNAPU "MINU VERSAILLES"

Vilen Künnapu on meie kultuuriruumis märgiline nimi, kelle arhitektuuri- ega ka kunstilooming ei jäta vaatajat ja osasaajat ükskõikseks. Nii arhitekti kui ka looduse ja linnade maalijana loob Vilen justkui oma isikupärase universumi, mis balanseerib korrastatuse ja energeetilise süvakaemuse ning vabaduse piirimail. Töö Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Toese filmiline tõlgendus Nando Grancelli, tektsi autor ja loeb Piia Ausman

 

TREILER: Haus Galerii Eesti kunsti kevadoksjon 2021

Vaade valikule teostest Haus Galerii 2021. aasta eesti kunsti kevadoksjoni vanema kui ka moodsa kunsti klassika kollektsioonist. Oksjoni ekspositsiooni kuraator Piia Ausman. Treileri autor Haus Films loovjuht/rešissöör Nando Grancelli.

EESTI KUNSTIKLASSIKA OKSJONID - SÜGIS 2021

Treiler. Haus galerii juhatab sisse 2021 aasta sügisoksjonite hooaja. Film tutvustab valikut Eesti vanema kunsti klassika oksjoni teostest. Pildid elustuvad ekraanil ja kujutlustes. Vaade Eesti loodusele, linnadele, inimestele ja eluhetkedele. Oksjoni kuraator Piia Ausman. Filmi režissöör Nando Grancelli.

TREILER - HAUS GALERII SÜGISOKSJON 2021 - MOODSA KUNSTI KLASSIKA

Haus Galerii moodsa kunsti klassika oksjon koondab märkimisväärse seltskonna kunstnikke, kelle loomingu algus jääb 1960ndatesse ja -70ndatesse aastatesse, uuenduslikku, värskelt revolutsioonilisse aega eesti kunstis, mis kaasas provokatsiooni nõukogude tsensuuri vastu. Treiler heidab huumorikalt hoogsa vaate Haus Galerii selle oksjoni teoste näitusesaali. Kuraator Piia Ausman. Filmi režissöör Nando Grancelli.

JALUTUSKÄIK LÄBI KUNSTI - Haus Galerii kevadoksjon 2022

Haus Galerii korraldab kunstioksjoneid juba 25 aastat, mille juures on oluline kunstihariduslik eesmärk. 2022. aasta vanema kunsti klassika kevadoksjonit jääb meenutama filmiülevaade, kus oksjoniteoseid tutvustatakse nii peatükkide lõikes kui ka igat eraldi. See on mahukas sissevaade Eesti vanema generatsiooni kunstnike loomingusse. Tekstid on kirjutanud kunstiloolane Eero Epner ja kuraator Piia Ausman, kes ka teoseid filmis esitleb. Filmi kontseptsioon ja teostus Nando Grancelli.

TREILER. HAUS GALERII SÜGISOKSJON 2022

Haus Galerii 25. aastapäevale pühendatud kunstiklassika sügisoksjon 2022 tõstab kunstiteoste kõrval esile ka nende loojaid, heites pilgu meie kunstiajaloo erinevatele maalilistele peatuspaikadele kus koos kunstnikega seisatada, süveneda, meenutada või tulevikku vaadata. Filmi kontseptsioon ja režii Nando Grancelli, oksjoni kuraator Piia Ausman.

HAUS GALERII KUNSTIKLASSIKA OKSJONID - VIDEOKATALOOG/SÜGIS 2022

Haus Galerii kunstiklassika oksjonitel on lisaks kunstituru arendamisele ja kunsti hinnaväärtuse kujundamisele ka oluline hariduslik eesmärk. Viimaste aastate uuendusena oleme jäädvustanud igast oksjoniteoste kollektsioonist videokataloogi. Esitleme tuntud autoreid ja nende teosid jagatuna Eesti kunsti- ja ajaloopildis olulistesse teemagruppidesse. Videokataloogid ilmuvad traditsiooniliste trükikataloogide kõrval oksjonile järgeneval perioodil ning on avaldatud kõigile kättesaadavana, pakkudes olulist hariduslikku lisa eesti kunsti tutvustamisel nii kunstisõpradele, huvilistele, kollektisonääridele, kunstiõppijatele. Videokataloogid viivad vaataja Eesti kunsti juurde lihtsas ja meeleolukas ning kergelt haaratavas formaadis. Käesolev kataloog on valminud 2022 aasta sügisoksjoni teoste põhjal. Tekste loeb oksjoni kuraator ja Haus Galerii omanik Piia Ausman. Tekstide autor kunstiloolane Eero Epner. Videokataloogi režissöör ja loovjuht Nando Grancelli.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023 - Johann Köler. Kristuse peaetüüd. 1857 - 1858

Haus Galerii 2023 aasta kevadoksjonite sarja kõige esimene teos on Johann Köleri Kristuse peaetüüd, mis on valminud eeltööna tema ühele tuntuimale tööle, Cēsise (Võnnu) Jaani kiriku altarimaalile. Köleri teosed kunstioksjonite loendis on alati sündmuseks. Selle maali puhul üllatab kristlikus maailmas olulise motiivi spontaanne lõpetamatus, mis mõjub kaasaegselt konseptuaalsena. Teos kuulus Saksa-Vene arhitekti Maximilian von Messmacheri kollektsiooni koos mitmete teiste Köleri maalidega. Kuraator Piia Ausman, tekst Eero Epner, filmi autor Nando Grancelli.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Konrad Mägi. Maastik 1915 - 1916

Konrad Mägi looming on jätnud sügavalt märkimisväärse jälje Eesti kunsti ajalukku, läbi tema enese ande ja eksperimentaalse ning dünaamilise maalijanatuuri kui ka tema ühiskondliku tegevuse rahvusliku kunstihariduse rajamisel 20. sajandi alguskümnenditel. Seda enam on sündmuseks iga tema kunstioksjonite valikuis olev teos nagu ka antud äärmiselt värvikirgas ja tähendustekihiline maastik.

1 2 3 4 5 6 7 8