Uudised

Uudised

470.t1.jpg Kunst & kohtumised. Eduard, Jaak ja Kaido.

Järvi Pust, Haus Galerii galerist ja kunstikonsultant

Kunst toob inimesi kokku ja mitte ainult näituste avamistele ja muuseumisaalidesse. Kunst võib olla seoseks ja ühenduslüliks ka inimeste eluteede ning saatuste vahel ja seda keset kõige tavalisemat päeva.

Pildil: Eduard Ole, "Talvine Harjumägi"

loe lähemalt

466.t1.jpg Andrus Rõuk. PÖÖRIPÄEV

Kolmapäeval, 7. detsembril kell 17 avatakse Haus Galeriis Andrus Rõugu maalinäitus „Pööripäev“, mis sümboliseerib nii pühadeootust kui valguse ja varju vastasseisu.

loe lähemalt

461.t1.jpg Jüri Mildeberg Swedbank Eesti peakontoris

Alates novembrist on Swedbank Eesti peakontori privaatpanganduse ruumides avatud näitus Jüri Mildebergi miniatuursetest tahvelmaalidest ja veidi suurejoonelisematest graafilistest lehtedest. Haus Galerii kureeritud väljapanekul jutustab iga pilt oma loo.  

Foto: Kristjan Klaats

loe lähemalt

467.t1.jpg Paradiis & põrgu meis endis

Paradiisi ja põrgu teema on läbinud kunsti sajandeid. Inimese kõlbelisuse ja moraali küsimused on leidnud peegeldamist alati. Ajast, mil kristlik maailmavaade läbi kunsti kõnelema asus, on loodud lõputult pilte piibli teemadel. Kunstnikud maalisid õndsate taevast või patuste karistust. Süžeed kaevusid fantaasiasse ja põimusid tegelikkusega – loodusega, ürgse stiihiaga, meelte võimetega tajuda nähtavat ja nähtamatut, jumalikku ilmutust ja ilmalikku hukatust.

Pildil: Marten de Vos, "Viimne kohtupäev"

loe lähemalt

458.t1.jpg Eesti Maalikunstnike Liit. VALGE VESI

Kolmapäeval, 9. novembril kell 18 avatakse Haus Galeriis Eesti Maalikunstnike Liidu näitus „Valge vesi“. Näitusega jätkatakse galerii ja liidu vahelist pikaajalist koostöötraditsiooni, ühtlasi haakub tänavune teema merekultuuriaasta tähistamisega.

Pildil: Maarit Murka. Üheksas laine

loe lähemalt

465.t1.jpg Varjus kunstis & meis endis

Tõenäoliselt oli see äsjanähtud Olev Subbi mälestusnäitus Tallinna Kunstihoones, autori julge värvimäng ja halastamatu vormirebestus, mis mind äratas. Siin- ja sealpoolsuse suhe, millega ma ise teoreetilisel tasandil tegelesin ning millele visuaalse vaste leidsin.

Pildil: Olav Maran, "Vaikelu sinise draperiiga"

loe lähemalt

457.t1.jpg Ivika Luisk. AVAR

Teisipäeval, 1. novembril kell 17 avatakse Haus Galeriis Ivika Luisu isiknäitus „Avar“, kus kunstnik peegeldab ja jagab loodusest ja hetkesviibimisest ajendatud emotsioone.

loe lähemalt

462.t1.jpg Kunst & kohtumised – Tarmo Roosimölder

Igal nädalal ilmuvas veebirajakirja Edasi kunstirubriigis tutvustab Haus Galerii lugejatele tähelepanuväärseid sündmusi ja kunstiteoseid nii ajaloost kui kaasajast. Eesmärk on avada kunsti rolli ühiskonnas, vaadelda ja mõtestada maailma läbi kunsti, tuua kunst inimestele lähemale. Seekord kirjutab galerist ja kunstikonsultant Järvi Pust kohtumisest kunstnik Tarmo Roosimölderiga. 

Pildil: Tarmo Roosimölder, "Öölendaja".

loe lähemalt

460.t1.jpg Haus Galerii ja veebiajakiri Edasi alustavad koostööd

Alates käesolevast nädalast teeb Haus Galerii koostööd uue veebiajakirjaga Edasi. Igal nädalal ilmuvas Edasi kunstirubriigis tutvustab galerii juhataja Piia Ausman koos oma kolleegidega Edasi lugejatele tähelepanuväärseid sündmusi ja kunstiteoseid nii ajaloost kui kaasajast. Eesmärk on avada kunsti rolli ühiskonnas, vaadelda ja mõtestada maailma läbi kunsti, tuua kunst inimestele lähemale.

Pildil: Jaan Toomik, “Lapsed piknikul”.

loe lähemalt

456.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Rein Kelpman, "Talvine maastik"

Rein Kelpman (1960) on kaasaegses eesti maalikunstis omamoodi erandlik nähtus, sest kui üldse kellegi, siis just tema puhul sobib kasutada väljendit „kunstnik jumala armust“. Akadeemilist kunstiharidust pole ta saanud päevagi, korra küll käis ERKIs sisseastumiskatsetel, aga eelkomisjon olevat ta pikema jututa koju tagasi saatnud. Seepeale Kelpman lihtsalt hakkab kunstnikuks, samm-sammult, kivihaaval on ta ise avastanud ja loonud oma katsetustele alusmüüri, kuhu on tänaseks päevaks kasvanud ainult talle iseloomulik „omailm“.

loe lähemalt

454.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Eduard Wiiralt, "Leda"

Eduard Wiiralti (1898 – 1954) jaoks olid 1920ndad erakordselt sündmusterohked. Sellesse kümnendisse jäävad aasta Dresdeni Kunstiakadeemias „Pallase“ stipendiaadina (1923 – 1924), „Pallase“ lõpetamine (1924) ja suurim elumuutus – Pariisi elama asumine (1925). Kõik see vormis temast just selle legendaarse persooni, eesti kunsti ühe visiitkaardi, keda me täna tunneme, või siis oleks ikkagi õigem öelda, et üldse ei tunne. Sest hoolimata sellest, et Wiiralti näol on tegemist ühe enim uuritud autoriga, jääb tema isikut alatiseks ümbritsema mingi „suur saladus“, millest iga tema loominguga kokku puutunu küll osa saab, ent kunagi lõpuni lahendada ega mõista ei suuda.  

loe lähemalt

449.t1.jpg HAUS GALERII XL KUNSTIKLASSIKA OKSJON. Sügis 2016

Reedel, 28. oktoobril algusega kell 19.30 toimub Haus Galeriis järjekorras juba 40. kunstiklassika oksjon, mis traditsioonikohaselt esitleb teoseid läbi eesti kunstiajaloo ja toob esile erakogudest pärineva paremiku. Oksjonitöödega saab tutvuda Haus Galeriis kohapeal ja internetikataloogis.

Otselink internetikataloogile asub SIIN

Pildil: Tiit Pääsuke. Viiuldaja. 1999. Õli, akrüül, lõuend. 100 x 100 cm

loe lähemalt

455.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Richard Uutmaa, "Jõemaastik kuuvalgel"

Richard Uutmaa (1905 – 1977) lõpetas 1935. aastal Nikolai Triigi õpilasena „Pallase“ ja eelkõige teab kodumaine kunstisõber teda rannarahva elu-olu ja meretemaatika toojana eesti maalikunsti. Siiski on Uutmaa looming žanriliselt kõvasti mitmekesisem, sisaldades endas nii natüürmorte, linnavaateid kui ka maastikke, kus merelähedus sootuks puudub. 1950ndate alguses võib täheldada Uutmaa pöördumist puhta maastikumaali poole, millele annab „ehtuutmaaliku“ varjundi tema oskus välja tuua looduses esinevaid meeleolusid.

loe lähemalt

452.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Karl Burman juunior, "Tekstiilivabrik "Punane Koit""

Karl Burman juunior (1914 – 2001) oli kunstnikuna paljuski iseõppija, ent tulles eesti kunstis ilma teinud perekonnast, on täiesti arusaadav, et tema suurimateks kunstilisteks mõjutajateks olid isa Karl Burman seenior ja onu Paul Burman. Akadeemilist kunstiharidust sai ta sõja-aastatel Jaroslavli kunstike kollektiivi kuuludes, kui täiendas end Moskva Kunstiinstituudis. Samal ajal õppisid tema käe all akvarellitehnika saladusi tundma hilisemad kunstikorüfeed Aleksander Pilar ja Enno Lehis. 1944. aastal kodumaale naastes tegutses ta arhitekti, õppejõu ja kunstnikuna.

loe lähemalt

445.t1.jpg Juss Piho. LOOD MEIS ENDIS

Alates oktoobrist on kunstirestoranis Art Priori väljas kunstnik Juss Piho maalid. Haus Galerii poolt kureeritud näitus "Lood meis endis" pakub eesti kaasaegse kunsti näol meeleolukat vaheldust restoranid senistele väljapanekutele, mis keskendusid enamalt kunstiajaloole ja klassikalistele meeleoludele.

loe lähemalt

450.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Carl Alexander von Winkler, "Stockholmi sadam"

Carl Alexander von Winkler (1860 – 1911) sündis Tallinnas arsti perekonnas ja miski ei ennustanud, et peale 1879. aastal Toomkooli lõpetamist ja Tartu Ülikoolis võrdleva keeleteaduse stuudiumiga alustamist võiks temast saada juba oma eluajal nii populaarne ja armastatud kunstnik, et kohalikud kunstiostjad pidasid teda eelmise sajandi alguse Eestis tegutsenud baltisaksa kunstnikest lausa üheks parimaks. See hinnang võimaldas tal ka kenakest müügiedu nautida.

loe lähemalt

451.t1.jpg KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Aleksander Kulkoff, "Natüürmort puuviljavaagnaga"

Aleksander Kulkoff (1889 – 1970) sündis küll Moskvas ja omandas sealses Maali-, Raid- ja Ehituskunstikoolis ka kunstihariduse, ent tema edasine elu on seotud juba Eestiga, kuhu ta 1918. aastal alaliselt elama asus ja kust 1944. aastal jällegi pealetungiva punavõimu eest läände suundus. Esimeses Eesti Vabariigis oli olemas oma tugev ja märkimisväärne vene kunstnike kogukond, kes oli koondunud kunstiühendusse „Ars“ (1920 – 1924).

loe lähemalt

436.t1.jpg Heategevuslik oksjon-näitus PUHASTATUD MAAILM

Teeme Ära Sihtasutus ja Haus Galerii korraldavad erilise näituse ja rahvusvahelise heategevusoksjoni, kus 35 tuntud Eesti maalikunstnikku aitavad koguda raha 2018. aastal toimuva üleilmse Teeme Ära koristuspäeva korraldamiseks.

loe lähemalt

440.t1.jpg Tarrvi Laamann. 7 INCH C'4

Neljapäeval, 15. septembril kell 18 avatakse Haus Galeriis Tarrvi Laamanni isiknäitus „7 inch C´4“, mis kujutab endast Eesti esimese abstraktse mõtluskoomiksi käsikirja väljapanekut. Tehnikana on kunstnik kasutanud nii kleebisgraafikat sulatatud liival, ksülomaali lõuendil, puuskulptuure ja -graafikat kui ka tuššijoonistust plaadiümbristel.
 

loe lähemalt

438.t1.jpg Aleksander Litvinov. REFLECTION

Kolmapäeval, 14. septembril avatI Haus Galeriis skulptor Aleksander Litvinovi 60. juubelile pühendatud näitus „Reflection“. Animalismist inspireeritud väljapanek koosneb valdavalt pronksskulptuuridest, kuid kasutatud on ka puitu, kivi ja alumiiniumit.

loe lähemalt

442.t1.jpg DISAINIÖÖ satelliitprogramm 17. septembril

Laupäeval, 17. septembril kell 16 toimub Disainiöö satelliitprogrammi raames töötuba Tarrvi Laamanni vastavatud näitusel "7 inch C'4". Töötoas on võimalus luua isiklik graafiline heliplaadiümbrise kujundus, mida saab kasutada disainielemendina. Töötuba on tasuta ja sobib kogu perele.

loe lähemalt

425.t1.jpg MATTI VAINIO. HÜPERRUUM

Haus Galeriis on avatud Matti Vainio näitus „Hüperruum“. Tehniliselt mitmekülgne, nii joonistusel, maalil kui puugraafikal põhinev näitus tegeleb inimese sisemise ja välise ruumi ning aja suhetega. Kuidas neid kogetakse ja vaadeldakse? Kuidas need pildi kujul avalduksid?

loe lähemalt
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15