Uudised

Uudised

618.t1.jpg Jaan Elken. Hluhluwe

Teisipäeval, 9. oktoobril kell 17 avatakse Haus Galeriis Jaan Elkeni maalinäitus “Hluhluwe”, mille fookuses on kõdunenud mets ning autori ja tema positsiooni taasleid.

Kunstnik viibis hiljuti inspiratsiooni kogumise eesmärgil territooriumitel, kus sadadel ja tuhandetel ruutkilomeetritel laius põllukultuurina viljeldav, eri küpsusastmes tikksirge mets. Käivitajaks osutus aga hoopis teistsugune loodus – kaugel stilistide ja tehiskeskkonnas navigeerijate maailmast defineeris Elken uuesti enda autoripositsiooni, milleks said tühermaad ja kivikõrbed.

loe lähemalt

620.t1.jpg Ootame oksjoninäitusele!

Haus Galerii kunstioksjon toimub neljapäeval, 1.novembril kell 20.00 galerii ruumides. Oksjoninäitus on avatud aga juba oktoobri algusest. Seekord on tööd eksponeeritud tavapärasest pikema perioodi jooksul. Kuna valik on suurejooneline ning kunstiajaloolisi haruldusi mitmeid, pidas Haus oluliseks neid ka kauem näidata, enne kui tööd end taas erakogudesse peidavad.

loe lähemalt

616.t1.jpg Sügisoksjon 1. novembril

Kunstioksjon – milles seisneb kunsti väärtus ja maagia?

Piia Ausman, Haus Galerii  asutaja    

Haus Galerii sellesügisene kunstioksjon toimub 1. novembril algusega kell 20.00 galerii ruumides Tallinna vanalinnas.  Enampakkumisel on ligi 50 teost, millega saab tutvuda galeriis avataval oksjonitööde näitusel  alates 5. oktoobrist. Osaliselt saab valikusse pilgu heita juba nüüd siin. 

Pildil: Endel Kõks. Kaks moosekanti (Pierrot ja Arlekiin).

loe lähemalt

612.t1.jpg Jaan Rõõmus. Visuaalidega pregnantselt

Alates esmaspäevast, 10. septembrist on Haus Galeriis avatud Jaan Rõõmuse 75. juubelile pühendatud näitus „Visuaalidega pregnantselt“, mis hõlmab nii ajastu dokumentaal-fotograafiat kui omal ajal innovaatiliseks osutunud kunstilis-tehnilisi katsetusi.

Pildil: Jaan Rõõmus. Kadakad

loe lähemalt

610.t1.jpg Intervjuu Jaanus Vaiksoo ja Jüri Mildebergiga

7. augustil 2018 esitleti Haus Galeriis Jaanus Vaiksoo uut raamatut ”Loode-eesti regionaalhaigla elulood” ning avati näitus raamatut illustreerivatest vaimukatest illustratsioonidest, mille autoriks kunstnik Jüri Mildeberg. Näitus jääb avatuks 8. septembrini, samuti saab galeriis raamatuga tutvuda ja seda endale soetada.

Kirjaniku ja kirjandusteadlase Jaanus Vaiksoo siiani avaldatud luule- ja proosaraamatute kogus on muljetavaldavalt suur. Raamatuillustraator ja maalikunstnik Jüri Mildeberg on meid oma loominguga rõõmustanud juba üle 20 aasta. Tema tööd on rikastamas kodusid Eestis ja mujalgi maailmas. Haus Galerii uurib Terje Metsavase vahendusel kahe sõbra värske loomingu ja koostöö tagatubadesse.

loe lähemalt

598.t1.jpg Kiwa graafika Maakri Kvartalis

Alates 28. maist on vastvalminud Maakri Kvartali faujees koostöös Haus Galeriiga eksponeeritud Kiwa graafikasari “spiral of void”, mis kaasaegses kontorikeskkonnas toimib pea et teraapiliselt, emotsioonide kurnama kippuva koorma alt vabastavalt ja teadvuse pidevalt töötavat masinavärki balansseerivalt. Nagu Maakri Kvartalis on säilitatud ja esile toodud ajalooline arhitektuur, on kõnealune sari ühtlasi austusavaldus kohaliku avangardkunsti ühe lipukandja Raul Meele konkreetsele luulele. 

loe lähemalt

603.t1.jpg EMPIRE II. Liikuvad pildid Suurbritanniast

Teisipäeval, 12. juunil kell 16-21 avatakse Haus Galeriis briti kunstnikegrupi EMPIRE II näitus. Tegu on kunstnikepõhise projektiga, mis osales kuraator Vanya Balogh’ juhtimisel möödunud aastal 57ndal Veneetsia biennaalil ning mis peale seda on tuuritanud Euroopas.

loe lähemalt

596.t1.jpg Juubelikevad kunstihoones: Künnapu, Nukke, Murka

Tänavusele kunstnike liidu kevadnäitusele on kaasatud ka galeriid. Haus Galerii esitleb näitusel töid August Künnapult, Mall Nukkelt ja Maarit Murkalt, kes kõik on galeriiga seotud regulaarse näituse- ja messitegevuse kaudu. Töödega saab tutvuda Tallinna Kunstihoones ja Haus Galerii kodulehel:

August Künnapu. Hobused. 2017 (pildil)

Mall Nukke. Harjutused sinisega I-II. 2017

Maarit Murka. Mindroom 9. 2017

Järgneva uudise autor on Tallinna Kunstihoone.

loe lähemalt

590.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Ferdi Sannamees

Kallis kunstisõber!

Haus Galerii kevadoksjonil on maalide ja graafika seas koht ka keraamilisel skulptuuril. Tutvustame skulptor Ferdi Sannameest ja tema teost „Nuttev naine“.

Ferdi Sannamees (1895-1963) on sündinud Otepää kihelkonnas. Ta õppis 1918-19 Tartus Konrad Mäe ateljees maali, aastatel 1919-24 kunstikoolis „Pallas" maali ja graafikat. Peale seda õppis ta A. Starkopfi ja V. Melliku juures skulptuuri, täiendades hiljem end Dresdenis ja Pariisis. Tolle­aegses väikese­arvulises skulptorite­peres hakkas Sannamees peagi juhtivat osa etendama ning selline positsioon säilis tema eluaja lõpuni.

Pildil: Ferdi Sannamees. Nuttev naine. 1943

loe lähemalt

587.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Aino Bach

Kallis kunstisõber!

Oleme oksjonitööde tutvustamisega jõudnud maalist graafikani – juttu tuleb Aino Bachist.

Aino Bach (1901 – 1980) oli armastatumaid eesti naisgraafikuid, kes õppis nii Nikolai Triigi kui Ado Vabbe käe all. Ta oli Pallase üks andekamatest sügavtrükitehnikas loojatest, samuti meister monotüüpia alal, saavutades edu juba enne Teist Maailmasõda. Sõja ajal elas ta Venemaal, Jaroslavis kunstnike kollektiivis, peale sõda juba Tartus ja Tallinnas. Tema lemmikteemaks olid töölised ja haritlased ning mõtlikud naisetüübid, kes esindasid mõnd elukutset või olid vaadeldavad iseseisva ideena millestki poeetilisest, lausa “utoopiliselt poeetilisest”, kui uskuda legendaarse kunstiteadlase Boris Bernsteini sõnu.

Pildil: Aino Bach. Tütarlapse portree. 1976

loe lähemalt

584.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Lepo Mikko

Kallis kunstisõber!

Oksjoninädalal jätkame pildilugude kaudu nimekate kunstnike tutvustamist. Luubi all on Lepo Mikko ja tema õlimaal „Natüürmort korviga“.

Lepo Mikko (1911–1978) lõpetas „Pallase“ Nikolai Triigi õpilasena 1939. a., kuuludes kooli andekamate õpilaste hulka. Eesti kunstiajaloos on vähe kunstnikke, kes oleksid elanud üle sedavõrd erinevaid poliitilisi režiime ning võnkunud sellega oma loomingus tundlikult kaasa.

Pildil: Lepo Mikko. Natüürmort korviga. 1962

loe lähemalt

583.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Aleksander Kulkoff

Kallis kunstisõber!

Haus Galerii kevadoksjoni eel jätkame pildilugudega ja järgnevalt tuleb esitlemisele Aleksander Kulkoff.

Aleksander Kulkoff (1899-1970) oli silmapaistvamaid Eestis elanud vene rahvusest maalijaid. Ta sündis küll Moskvas pangaametniku perekonnas ning hariduse sai sealses Maali-, Raid- ja Ehituskunstikoolis, ent teda seostatakse eesti kunstieluga, kuna pärast Soome sõjaväes teenimist asus Kulkoff 1918. aastal elama Eestisse.

Pildil: Aleksander Kulkoff. Daami portree. 1929.

loe lähemalt

581.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Johannes Võerahansu

Kallis kunstisõber!

Kevadoksjoni saabumise puhul jätkame kunstikildudega ning räägime Johannes Võerahansust.

Johannes Võerahansu (1902-1980) kunstiõpingud algasid Ants Laikmaa ateljeekoolis, kuid katkesid majanduslikel põhjustel, kui kunstnik asus tegema isakodus maa- ja ehitustöid, jahvatas rendiveskis jahu, maalis teatris dekoratsioone ja valas keraamikatehases vorme. Kuigi kõige selle kõrval polnud Võerahansu pintslit põõsasse visanud, võttis ta koolitee taas jalge alla alles kümmekond aastat hiljem, seekord Ado Vabbe juhendamise all „Pallases“.

Pildil: Johannes Võerahansu. Autoportree. 1953 

loe lähemalt

578.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Elmar Kits

Kallis kunstisõber,

Haus Galerii kevadisel kunstiklassika oksjonil on traditsiooniliselt esindatud teosed läbi eesti kunstiajaloo. Nagu varasemalt, tutvustame kunstnikke pildilugude kaudu, jätkates eesti maalikunsti eredamate annete hulka kuuluva Elmar Kitse loominguga.

Pildil: Elmar Kits. Pealelõuna. 1942. 

loe lähemalt

576.t1.jpg Kevadoksjoni kunstikild: Adamson-Eric

Kallis kunstisõber,

Haus Galerii kevadisel kunstiklassika oksjonil on traditsiooniliselt esindatud teosed läbi eesti kunstiajaloo. Nagu eelmistelgi aastatel, tutvustame neist mõningaid ka pildilugude läbi, alustades tänavu Adamson-Ericu looduslähedaselt võluvate motiividega.

Pildil: Adamson-Eric. Lilled klaaskannus. 1920-1930.

loe lähemalt

574.t1.jpg Haus Galerii kevadoksjon 27. aprillil

Haus Galerii traditsioonilise kunstiklassika oksjoni näitus on publikule avatud galerii ruumides Uus tn 17 Tallinnas tööpäeviti kell 10-18 ja laupäeviti kell 11-16.

Kui eelmisel kevadel leidis oksjoni kaudu uue kodu üle 100 aastat kadunud olnud Amandus Adamsoni ”Tšempion”, siis seekord on lume alt välja sulanud Andrus Johani “Kartulipanijad”. Selle 1939. aastast pärineva maali asukoht oli kunstiekspertidele ja laiemale avalikkusele tänini teadmata. “Kartulipanijad” kuulub teoste hulka, mis omavad nii kultuuriloolist kui ka museoloogilist väärtust ning mille taasilmumine on asjatundjate ja kollektsionääride jaoks erakordne sündmus.

Pildil: Andrus Johani. Kartulipanijad. 1939

loe lähemalt
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15