Uudised > KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Aleksander Kulkoff, "Natüürmort puuviljavaagnaga"

KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Aleksander Kulkoff, "Natüürmort puuviljavaagnaga"

451.t2.jpg

Aleksander Kulkoff (1889 – 1970) sündis küll Moskvas ja omandas sealses Maali-, Raid- ja Ehituskunstikoolis ka kunstihariduse, ent tema edasine elu on seotud juba Eestiga, kuhu ta 1918. aastal alaliselt elama asus ja kust 1944. aastal jällegi pealetungiva punavõimu eest läände suundus. Esimeses Eesti Vabariigis oli olemas oma tugev ja märkimisväärne vene kunstnike kogukond, kes oli koondunud kunstiühendusse „Ars“ (1920 – 1924).

Lugedes aga omaaegseid näitusearvustusi, siis tundub, et Kulkoff ei sulandunud sellesse seltskonda just eriti hästi ning jäi grupinäitustest tihtipeale eemale. On arvatud, et ta tundis end teistest kohalikest vene kunstnikest üle olevat. Sellest hoolimata nautis Kulkoff Nõukogude Venemaast erinevat vaba elukorraldust ja reisis palju, näiteks Itaalias, Hispaanias, Prantsusmaal, Aafrikas. Reisidel kogetu peegeldus ka tema loomingus, kus vene juugendlik sümbolism segunes eksootiliste motiivide ja vaadetega. Kahjuks on selle meisterliku ja žanriliselt mitmekülgse autori teoseid säilinud tänaseks suhteliselt vähe, sest tema loomingust suur osa hävis koos tema maja ja ateljeega 1944. aasta märtsipommitamise ajal.   

Kulkoffi 1920ndatest aastatest pärinev „Natüürmort puuviljavaagnaga“ on valguse- ja õhuküllane töö, mis mõjub peaaegu krestomaatilisena. Kõigi natüürmordi osatäitjate pinnad ja faktuurid on lausa füüsiliselt tajutavad. Puuviljad püüavad valgust esmaklassiliselt ning klaasesemed läigivad erakordse püüdlikkusega, kõik pildil nähtav on värske ja eeskujulik nagu taustadraperii triikimisvoldid. Tööga saab tutvuda Haus Galeriis avatud oksjoninäitusel ning internetikataloogis siin. Oksjon toimub reedel, 28. oktoobril kell 19.30 galerii ruumides. 

< tagasi