Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Elmar Kits

Kevadoksjoni kunstikild: Elmar Kits

578.t2.jpg

Kallis kunstisõber,

Haus Galerii kevadisel kunstiklassika oksjonil on traditsiooniliselt esindatud teosed läbi eesti kunstiajaloo. Nagu varasemalt, tutvustame kunstnikke pildilugude kaudu, jätkates eesti maalikunsti eredamate annete hulka kuuluva Elmar Kitse loominguga.

Pildil: Elmar Kits. Pealelõuna. 1942. 

Elmar Kits (1913–1972) lõpetas Pallase 1939. aasta lennus, kus lõputööde näitusel oli noorelt kunstnikult väljas koguni 14 maali. Tema ampluaa oli lai ja hõlmas nii impressionistlikke, realistlikke kui abstraktseid töid. Kitse loomingust kõneldes mainitakse haruldast värvitaju, koloriidi peent harmoonilisust, tundlikku pintslikäsitlust. Kunstnik tundis huvi valguse ja varju ning atmosfääri edasiandmise vastu, tema töödest õhkus värskust ja nüansirikkust, mitmekesisust. Kõige selle taga peitub aga erakordselt tundeerk ja rikas isiksus, kellele olid omased vahetu loodusemaalimine, argipäevase poetiseerimine ning oma mõtete ja elamuste väljendamine.

Kits kohanes 1940ndatel kiiresti uue võimu kunstinõudmistega ja säilitas isikupära ka nõukogudeajal. Seda lubas tema oskus maalida suhteliselt realistlikult, mille heaks näiteks on kevadoksjonil esitletud „Pealelõuna“. 1950ndatel valmisid Kitse parimad impressionistlikult sillerdavad looduspildid. Loodus, värskus ja värvirõõm ning tema meisterlikkus valguse kujutamisel avaldusid Kitse Valgemetsas tehtud maalidel. Tal oli Valgemetsaga eriline side, seal asus kunstniku suvekodu – seal sündisid mahlakalt maalitud natüürmordid ja impressionistlikult tundlikud maastikud. Tüüpiliseks said pruunid, ookerjad, terrakotatoonid, ka hallid ja rohelised, mille ilmekaks näiteks on oksjonitööde seas „Valgemetsa vaade“.

Elmar Kits oli Picasso tüüpi kunstnik, kes tegi oma elu jooksul läbi mitmeid muutumisi ja stiile. Kui 50ndatel oli fookuses maastik, siis 60ndatel oli esiplaanil kompositsioon ja impressionistlikult tundlik valgusekäsitlus. Tema käekiri muutus vabamaks ja kümnendi keskel lähenes ta abstraktsele kunstile, astudes kõrvale sissetallatud rajast. See oli mitmesuunaliste otsingute aeg, milles esines sürrealistlikku ja kubistlikku vormimängu, mida on näha ka tema kevadoksjonil esitletud töös „Abstraktsioon“. Uus laad võimaldas kunstniku spontaansel ja fantaasiarikkal loomusel end improviseerides vabamalt väljendada.

Tänapäeval võib Rahvusooper Estoniat külastav kultuurihuviline näha teatri kuppelvõlvil suurimat monumentaalmaali, mille Elmar Kits maalis koos Richard Sagritsa ja Evald Okasega. Kunstnik suri 1972. aastal 58-aastaselt. Aasta varem oli talle omistatud ENSV rahvakunstniku aunimetus. 

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30, oksjoninäitus on aga avatud juba praegu. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda ka veebikataloogis siin.

< tagasi