Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Aleksander Kulkoff

Kevadoksjoni kunstikild: Aleksander Kulkoff

583.t2.jpg

Kallis kunstisõber!

Haus Galerii kevadoksjoni eel jätkame pildilugudega ja järgnevalt tuleb esitlemisele Aleksander Kulkoff.

Aleksander Kulkoff (1899-1970) oli silmapaistvamaid Eestis elanud vene rahvusest maalijaid. Ta sündis küll Moskvas pangaametniku perekonnas ning hariduse sai sealses Maali-, Raid- ja Ehituskunstikoolis, ent teda seostatakse eesti kunstieluga, kuna pärast Soome sõjaväes teenimist asus Kulkoff 1918. aastal elama Eestisse.

Pildil: Aleksander Kulkoff. Daami portree. 1929.

Tema looming arenes kooskõlas kohaliku kunsti üldilme ja toonaste suundadega. Siinne kunstipublik ja -kriitika võtsid Kulkoffi tunnustavalt vastu. Kunstnikku huvitasid Euroopa Vahemere-maad ja Aafrika, nii on tema loomingus oluline koht reiside ainetel loodud töödel. Kulkoffi lummas idamaine tänavapilt, turg Põhja-Aafrikas ja tänavastseenid, millest inspireerituna sündisid ka temaatilised pliiatsijoonistused.

Eestis elades lõi ta peamiselt maastikumaale ning toonastel kunstinäitustel astus ka oma loominguga järjepidevalt üles. Tema žanrilt ja tehnikalt mitmekesist loomingut iseloomustas realistlik käsitlus – kunstnik tabas hästi motiivi, ilmastiku värvinüansse ja meeleolu. Kulkoff harrastas ka usuteemalisi kompositsioone („Püha Franciscus“ 1917 ja 1934) ning samuti portreesid. Kulkoff lahkus sõjakeerises Eestist 1944. a. ja suundus elama läände.

Sel kevadel aga püüab Haus Galeriis Aleksander Kulkoffi õlimaal „Daami portree“ (1929) oma suurejoonelisusega koheselt pilku, seda kindlasti ka nädala pärast toimuval kevadoksjonil. Väärikas hoiakus poseeriv naine on oma ilus kütkestav ning paelub vaatajat enesekindlusega. Punakirju ja erinevate lillade pastelne kokkukõla lisavad daami majesteetlikkusele veelgi tooni. Siin on olemas lihtsus ja šarm, moekus ja elegants. Võimalik, et käesoleva portree modell on advokaat Rudolf Paabo (1889-1942) abikaasa Ella Johanna. Teos oli 1929.a. Tallinnas näitusel kui „Pr. P. portree“.

Varasemalt on olnud Haus Galerii oksjonil esindatud Kulkoff oma 1920ndatest pärineva tööga „Natüürmort puuviljadega“, mis 2016. a sügisoksjonil ka õnneliku omaniku leidis.

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30, oksjoninäitus on aga avatud juba praegu. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda ka veebikataloogis.

< tagasi