Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Aino Bach

Kevadoksjoni kunstikild: Aino Bach

587.t2.jpg

Kallis kunstisõber!

Oleme oksjonitööde tutvustamisega jõudnud maalist graafikani – juttu tuleb Aino Bachist.

Aino Bach (1901 – 1980) oli armastatumaid eesti naisgraafikuid, kes õppis nii Nikolai Triigi kui Ado Vabbe käe all. Ta oli Pallase üks andekamatest sügavtrükitehnikas loojatest, samuti meister monotüüpia alal, saavutades edu juba enne Teist Maailmasõda. Sõja ajal elas ta Venemaal, Jaroslavis kunstnike kollektiivis, peale sõda juba Tartus ja Tallinnas. Tema lemmikteemaks olid töölised ja haritlased ning mõtlikud naisetüübid, kes esindasid mõnd elukutset või olid vaadeldavad iseseisva ideena millestki poeetilisest, lausa “utoopiliselt poeetilisest”, kui uskuda legendaarse kunstiteadlase Boris Bernsteini sõnu.

Pildil: Aino Bach. Tütarlapse portree. 1976

Näiteks on Bachi anonüümne, akvatintas loodud akt – vaataja poole selja pööranud helendav muusa – oksjonitel sagedane külaline, puhas pehmuse sümbol. Tema kergelt allasuunatud pilk ja langetatud pea tähistavad tõepoolest teatavat tabamatut poeesiat. Omal moel on see poeesia kohal ka Bachi hoopis hilisemas töös – "Tütarlapse portrees" (1976) –, kuigi sootuks maisemal kujul, manades silme ette graafiku maalikunstnikust abikaasa Kaarel Liimandi kunagise teose “Köögis” (1935). Andekas kunstikepaar võis lõputult vaimustuda Debora Vaarandi portreteerimisest, kuid nende tõeline talent tuli esile just siis, kui nad leidsid samasuguse graatsia üles ka argistseenides.

Bach kaotas oma elukaaslase sõjale. Mida ta sõjast võitis, oli oskus tabada inimhinge. “30ndatel aastatel tegin ma figuure, portreteerisin võrdlemisi vähe. Aga sõja ajal ma hakkasin nägema seda, mida ma enne ei osanudki ette kujutada, mind hakkas huvitama inimene, tema siseelu ja tema kurbused,” meenutab Bach oma käekirja kujunemist 1974. aastal. Sellest perioodist pärit portree nõusid kuivatavast tütarlapsest on selle kujunemistee üheks hiliseimaks, senisest veelgi enam läbi töötatud ja tunnetatud verstapostiks.  

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda veebikataloogis ja Haus Galeriis.

< tagasi