Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Adamson-Eric

Kevadoksjoni kunstikild: Adamson-Eric

576.t2.jpg

Kallis kunstisõber,

Haus Galerii kevadisel kunstiklassika oksjonil on traditsiooniliselt esindatud teosed läbi eesti kunstiajaloo. Nagu eelmistelgi aastatel, tutvustame neist mõningaid ka pildilugude läbi, alustades tänavu Adamson-Ericu looduslähedaselt võluvate motiividega.

Pildil: Adamson-Eric. Lilled klaaskannus. 1920-1930.

Üks isikupärasemaid ja tunnustatumaid Eesti maali- ja tarbekunstnikke Adamson-Eric (1902-1968) alustas õpingutega „Pallases“, kuid põhilise kunstihariduse omandas Berliinis ja Pariisis, mistõttu oli tema kunstipagas juba 1920ndate lõpuks erakordselt rikas. Ta tegi hulgaliselt õpireise  Euroopas ja Venemaal ning nii ongi tema novaatorlik looming toetunud pea poole maailma kunstikogemusele. Enim on tema loomingut mõjutanud rännakud Kreekas, kus tema käekiri lähenes impressionistlikule traditsioonile, värvikäsitlus sai kerge ja särav.

See kergus ja sära on hoolikal vaatlus kohal aga tegelikult juba tema varasematel töödel ning Haus Galerii kevadoksjonil esitletav klaaskann lilledega on selle elav näide. Hoolimata sellest, et maali põhitoon on umbrakarva, sillerdab lauaplaat mesiselt; ning kuigi lillede lopsakus jääb siin alla tema hilisemate ateljeeakende taustale asetatud bukettide omale, mõjuvad õrnad õied loomuliku ja usutavana. Adamson-Ericul oli vahel kombeks oma maalide taustale sättida nii elusuuruses inimkäejälgi kui pisikesi härjapõlvlase moodi olendeid ning ka kõnealusel tööl küünitavad põllulillede kroonlehed mitte lihtsalt seina suunas, vaid seal hiiliva kuldpruuni haldjanaise poole. Nähtavasti on Adamson-Ericu loomingut mõjutanud mitte ainult rännakud siin, vaid ka teistes maailmades, paralleeldimensioonides sõna parimas tähenduses.

Lisaks kunstnikutegevusele töötas Adamson-Eric ka õppejõuna Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, aga näiteks ka nahavabrikus, mis võimaldas tal kaudselt tegeleda tarbekunstiga edasi ka peale stalinistliku repressiooni raames kunstnike liidust väljaheitmist 1949. aastal. Seda erilisem on aasta aega enne ajaloopitseriga sündmust loodud miniatuurne raiesmik, mis samuti oksjonile esitatud on. Habras ja sügav, nagu autor isegi.

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30, oksjoninäitus on aga avatud juba praegu. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda ka veebikataloogis siin.

< tagasi