Uudised > Jüri Mildeberg Swedbank Eesti peakontoris

Jüri Mildeberg Swedbank Eesti peakontoris

461.t2.jpg

Alates novembrist on Swedbank Eesti peakontori privaatpanganduse ruumides avatud näitus Jüri Mildebergi miniatuursetest tahvelmaalidest ja veidi suurejoonelisematest graafilistest lehtedest. Haus Galerii kureeritud väljapanekul jutustab iga pilt oma loo.  

Foto: Kristjan Klaats

“Ma olen alati öelnud, et minu pilte ostes saab tasuta kaasa õiguse ja vabaduse need ise pealkirjastada,” selgitab Jüri Mildeberg, miks ta oma töid nimetama ei kipu ning eelistab jätta nende ümber ruumi täielikuks tõlgendusvabaduseks ja panna nad iseenda eest kõnelema, anda vaatajale võimalus luua oma isiklikud seosed ja viia ta lõputute lugude maagilisse maailma. Tema viimane maaliseeria on samamoodi sõna otseses mõttes katkematu lugu, kuna loodud on see illustratsioonideks Indrek Koffi värskelt ilmunud raamatutele “Saja rahva lood” ning “Poeem”. Nii tekstid kui pildid neis raamatutes kujutavad fragmente, väljavõtteid ühe keskmise inimese elust, alates argitegevustest ja uitmõtetest kuni üllaste tunnete ja globaalsete ideaalideni, sekka mõned tragi-koomilised paradoksid. Kuigi pisikesed pildid on pandud saatma suuri sõnu, on nad kõik ka iseseisvana ja ükshaaval kõne- ja eluvõimelised, nii nagu ka nendega koos eksponeeritud ja samas rütmis hingavad graafilised lehed.

“Jüri Mildebergi tunneme täiesti omanäolise huumori ja groteskiga inimese sise- ja väliskaemusi  kajastava kunstnikuna,” räägib Haus Galerii juhataja Piia Ausman, kuidas kunstniku fantaasiamängud, asjad ja nende omavahelised seosed on ühteaegu lihtsad ja iseenesestmõistetavad, ent alati üllatuslikud. Oma loomingus tegeleb ta läbivalt “pisiasjadega, mis omavad tähtsust”, käsitleb täiskasvanute maailma läbi lustliku, isegi lapseliku prisma, tema teatud määral muinasjutulikus lähenemises peituv huumor ei ole kunagi irooniline ega parastav, vaid alati soe ja siiras. Jüri Mildebergi tuntaksegi eelkõige lasteraamatute illustraatori ning kujundajana, kes on võitnud mitmeid preemiaid ning osalenud näitustel alates 1989. aastast. Haus Galeriid seob kunstnikuga pikaajaline ja viljakas koostöö, 2000. aastal avas galerii ma uute ruumide uksed vanalinnas just Jüri Mildebergi tööde näitusega, mis on osutunud üheks armastatumaks ja enim meeldejäänud väljapanekuks galeriis.

Jüri Mildebergi vaba- kui raamatugraafika on tuntud küll Eestis, aga väga suurel määral ka Soomes. Sealse kunstikriiku Dan Sundelli hinnangul on Jüri Mildeberg justkui maag ja nõid, rändav trubaduur ja hulkuv näitleja, kes kogu aeg kuju muudab. „Tema maalid ja joonistused ilmuvad tühjast olematusest. Ta istub oma laua taha, võtab välja pintslid ja pliiatsid, ja peagi kerkibki paberilehele kummaline maailm, kus sügavusest välja kasvavad kujundid arenevad lugudeks läbi kunstniku võlurisilma ja –käe.“

< tagasi