Uudised > HAUS GALERII XL KUNSTIKLASSIKA OKSJON. Sügis 2016

HAUS GALERII XL KUNSTIKLASSIKA OKSJON. Sügis 2016

449.t2.jpg

Reedel, 28. oktoobril algusega kell 19.30 toimub Haus Galeriis järjekorras juba 40. kunstiklassika oksjon, mis traditsioonikohaselt esitleb teoseid läbi eesti kunstiajaloo ja toob esile erakogudest pärineva paremiku. Oksjonitöödega saab tutvuda Haus Galeriis kohapeal ja internetikataloogis.

Otselink internetikataloogile asub SIIN

Pildil: Tiit Pääsuke. Viiuldaja. 1999. Õli, akrüül, lõuend. 100 x 100 cm

19.-20. sajandi vahetust ja sajandi esimest poolt esindavad oksjonil baltisakslased (Eugen Gustav Dücker, Carl Alexander von Winkler), kellele sekundeerivad rahvusromantilise laadi esindajad (Amandus Adamson, Peet Aren) ning vene päritolu kunstnikud (Anatoli Kaigorodov, Aleksander Kulkoff). Perioodi kõige esinduslikumaks võib pidada Paul Burmani tänava- ja olustikuetüüde, mille õhulisus ja helgus jätkub aastakümneid hiljem ka kunstniku venna, Karl Burman seeniori akvarellis, ning mis kasvab mõõtmetes veelgi viimase poja, Karl Burman juuniori poolt tabatud hetkes Kotzebue tänava nurgalt, kus asuv ajalooline vabrikuhoone on tänaseks, kunstiakadeemia uue hoonena, omandamas juba hoopis uut tähendust.

Haus Galerii oksjonid on läbi aastate pakkunud võimalust soetada ka Eduard Wiiralti gravüüre ning seekordne valik tema töödest pole selles osas erandlik, küll aga haruldane. Enampakkumisele lähevad muuhulgas esmakordselt meie oksjonil esinevad „Leda“ ja viie figuuriga „Lapsed“.  Harvaesinevaks tööks on kindlasti ka „Lamav tiiger“ algsel kujul, kus suursugune kaslane poseerib kaskede vahel veel üksi, ilma hiljem juurde graveeritud väiksema suguvennata. Lisaks Wiiraltile tähistavad ilmasõdade vahelisi aastaid oksjonil mitmed maastikumaalid (Voldemar Kangro-Pool, Andrei Jegorov, Nikolai Kull), aga ka võluv lapseportree Adamson-Ericult ja järjekordne stseen Kalevipojaga Kristjan Raualt.

Kauni osa oksjonitöödest moodustavad ka natüürmordid erinevate lillebukettidega (Eduard Poland, Kristjan Teder, Ann Audova, Juhan Muks), mille seast väärib esiletoomist Karin Lutsu „Tuliliiliad“. Pallaslasest naiskunstniku sõjaeelne ja –aegne looming on, erinevalt pagulusaastate omast, suures osas kadunud, niisamuti on heledal foonil lõõmavad õied erilised oma helge üldmulje poolest, mis vastandub nii kunstniku varasematele, pigem tumedatele ja küllastunud kompositsioonidele kui ka hilisemale abstraktsionismile. Sõjaaegseid emotsioone alates eskapistlikust lustist kuni mõtlik-mureliku argilisuseni esindavad ka stseenid Viktor Jõgeverilt ja Salome Treilt.

Sõjajärgseid meeleolusid kannavad endas sümboolselt nii kevadised motiivid (Boris Ottenberg, Jaan Vahtra) kui ranna- ja merevaated (Richard Sagrits, Eerik Haamer). Viimaste poolest on tuntud ka Richard Uutmaa, kelle loomingulist fenomeni täiendavad seekordsel oksjonil tavapäratumad tööd, müstiliselt mõjuv udune jõemaastik täiskuuvalgel ning violetselt võimendatud kanarbikuväli tühja taeva all. Silla siit 60ndatesse aastatesse loovad nii poolabstraktsed, modernismisugemetega värviküllased nais- ja autoportreed (Gustav Mägi, Endel Kõks, Silvia Leitu) kui ka ekspressiivsed ja jõulised tänavavaated (Henn Roode, Elmar Kits, Valdur Ohakas).

Moodsa kunsti klassikat esindavad oksjonil seekord muinasjutulisusega köitev Edgar Valter, varajane Rein Kelpmann, naiselik Epp Maria Kokamägi, dekoratiivne Viktor Leškin; 20.-21. sajandi vahetuse kaasaegset kunsti aga mütoloogilisusega mängiv Jüri Arrak, unenäolisuse piire kompav Tiit Pääsuke ning keelatud vilja motiiviga kelmikalt ümberkäiv Evald Okas. Ajaliselt värskeim, prantsuse poeedi Pierre de Ronsardi järgi nimetatud kuninglikke roose kujutav töö pärineb Rein Tammikult.

Juba 20 aastat oksjoneid korraldavas Haus Galeriis ülesseatud oksjoninäitus on külastamiseks avatud kõigile, oksjonist osavõtmine toimub aga eelnevalt registreerudes. Oksjonil osalemine pakub võimaluse saada osa nii kohaliku kunstituru taasaktiviseerumisest kui investeerida siinsesse rahvuskultuuri.

< tagasi