Uudised > Sügisoksjon 1. novembril

Sügisoksjon 1. novembril

616.t2.jpg

Kunstioksjon – milles seisneb kunsti väärtus ja maagia?

Piia Ausman, Haus Galerii  asutaja    

Haus Galerii sellesügisene kunstioksjon toimub 1. novembril algusega kell 20.00 galerii ruumides Tallinna vanalinnas.  Enampakkumisel on ligi 50 teost, millega saab tutvuda galeriis avataval oksjonitööde näitusel  alates 5. oktoobrist. Osaliselt saab valikusse pilgu heita juba nüüd siin. 

Pildil: Endel Kõks. Kaks moosekanti (Pierrot ja Arlekiin).

Kunstioksjonid on läbi aegade olnud ühed olulisemad kunsti väärtuse kujundajad – sündmused, kus tuuakse publiku ette teosed hindadega, mis tunduvad tihti juba enne enampakkumise algust arusaamatud. Lisame ostjate emotsioonid ja oksjonite hinnatõusud, kus nii mõnedki numbrid võivad kolmekordistuda ning kõik muutub veelgi arusaamatumaks. Mis kunsti puhul maksab? Mis teeb sellest ihaldatud kogumise objekti, pannes meid kirglikult omandama pealtnäha nii tarbetut tükikest kellegi poolt loodud maailmast – lõuendil, paberil, papil, valatuna pronksi või raiutuna marmorisse? Ilmselgelt ei ole sellele küsimusele mõistlikku vastust.

Kunstiga suhestumine ja selle kogumine on äärmiselt emotsionaalne tegevus, mille selgitamine näib tulutu. Ent siiski, kes on kordki kogenud kunsti maagiat, mis paneb ennastunustavalt eksima pildiruumil olevaisse maastikesse, kus tajud ja mõtted väljuvad argiteadvuse piiridest, ehk mõistab. Vaadata ja kaduda pilti, mille lugu ja sõnum on ühekorraga nii oma, tundub kummastav. Kunsti sõnatu kõne, mis on adresseeritud sedavõrd kõigile, et sel on võime puudutada igaühte sügavalt isiklikult ja eraldi, on kütkestav.

Just kunsti materiaalsusest väga kauge maagiline fenomen on paradoksina teinud sellest ühe maailma ihaldatuima materiaalse väärtuse. Tahta omada või olla lähedal millelegi, mis läbi oma olemuse paneb meid avastama, tundma, tajuma, meenutama ja kogema elu suuremat olemust, on inimlikult igavene kirg.

Eranditult igas kultuuriruumis kannab kunst väärtust nii hinnas kui sõnumis, millega ta end ümbritsevat ühiskonda peegeldab. Nii ka Eestis, mis vaatamata oma väiksusele omab ja on alati omanud üllatavalt loomingulist kontsentratsiooni ja kvaliteeti. Just viimane on see, mida professionaalid meie kunsti puhul välja toovad – kvaliteet, see n-ö päris oma asi, mis ei korda korraliku koolipoisina maailmas valdavaid kunstisuundi, vaid loob sellest isikupärase interpretatsiooni. Kunstioksjonite näitused kui väikesed kunstiajaloo ülevaated on siinkohal asjakohaselt illustratiivsed ja harivad, vaadeldes just eelkõige eesti kunsti eripära ja selle seoseid maailmakunsti ajalooga. Näitused eksponeerivad korraga pea 50 teost ajaliinil, mis on kunstilavale tulnud erakollektsioonidest – tööd kellegi seinalt, pööningult või kapitagusest. Lisaks ootuspärasele on oksjonitel alati ka avastusi – kadunud või teadmata töid, mis publikut üllatavad ja kunstiteadlastegi kogemusi rikastavad.

Haus Galerii seekordne oksjoniteoste valik kannab taas kunstiajalugu. Pakkumisel on tööd baltisaksa meeleoludest läbi impressionismi kuni kaasaegsete kunsti uuendusteni – kubism, popkunst, hüperrealismgi. Oksjonit iseloomustab eelkõige rida unikaalseid ja varajasi teoseid, mille ilmumine on harv, ent alati oodatud ja pidulik. Üllatajateks on Eerik Haamer, Nikolai Kummits, Johannes Võerahansu, Valdur Ohakas jpt.

Autorite nimekirja ja kirjeldusi võiks jätkata, igaüks väärib lähemat vaatlust, ent isiklik kogemus on kordades enamat kui mistahes sõnad. Oksjoninäitus on publikule galeriis avatud alates 5. oktoobrist.

Kunst kutsub kogema, vaatama, suhtlema, õppima ja mõistma, pärjates püüdlused sügavuti tunnetatud tegelikkusega ning luues maagiat, mida saavad võrdselt kogeda nii loojad kui publik.

Eesti kunstile ei ole omane liigne värviliialdus ega hoogsalt loetavad emotsioonid. Selle võlu on pigem piltide sügavais aluskihtides, kusagil vaoshoitud ent jõulistes tajuruumides, millesse vaataja pilk pikalt ja veendunult köita. Meie kunst ei survesta ega kohusta, vaid annab lugupidavalt võimaluse – kes vaatab, see näeb... kes vaikib, see kuuleb. Ja mis võiks olla veel lugupidavam vaataja suhtes, kui tema tahtega arvestamine ja tema mõttele ja valikutele ruumi jätmine.

Haus Galerii on eesti kunstiklassika oksjonite traditsiooni alusepanija, korraldades enampakkumisi juba 21 aastat. Igal kevadel ja sügisel avatakse galeriis alati intriige loov ja huvipakkuv oksjoniteoste näitus, mis kätkeb endas ülevaadet eesti kunstiklassika ajaloost. Juhuslikke teoseid oksjonil ei ole. Pakutakse vaid hetkel kunstiturul olevat paremikku, mis on professionaalsete asjatundjate poolt heaks kiidetud. Teosed on esitletud kronoloogiliselt, varasemad pärinevad 19. sajandist ning hilisemad 20. sajandi 90ndatest aastatest.

Pidevalt täieneva oksjonikataloogiga saab tutvuda siin.

Burman_Linnavaade.jpg

Pildil: Paul Burman. Linnavaade.

< tagasi