Uudised > Haus Galerii ja Maarit Murka Vilniuse kunstimessil

Haus Galerii ja Maarit Murka Vilniuse kunstimessil

600.t2.jpg

Haus Galerii esitleb tänavusel ArtVilniuse kunstimessil Maarit Murka maale seeriatest „Kontekstiväline“ ja „Meeleruum“ ning tema uut graafikaseeriat „Tere tulemast“. Mess on avatud Litexpo keskuses 7.-10. juunil 2018.

Pildil: Maarit Murka. Soundwave. 2017.

Maarit Murka on enim tuntud kui fotorealistlik maalikunstnik, kes oma maalidega jutustab enamjaolt isiklikke lugusid, läbi selle ironiseerides ja naljatledes muuhulgas sotsiaalsel foonil. Tema uusima, „Kontekstivälise“ maaliseeria raames ei tegele ta kindla teema või probleemi lahkamisega, vaid astub sammukese tagasi, konkreetsele kontekstile eelnevasse staadiumisse. Ümbritsev keskkond, kus tulevane töö hakkab vormuma, vajab kujundamist ja puhastamist, ruumi tuuakse elemendid ja mõtted, mille baasilt edasi luua. See etapp hõlmab palju küsimusi, ebakindlust ja hirmu. Kõik ebavajalik on vaja enne tööle asumist läbi mõelda ja välja praakida, nii et tihti jääb sõelale vaid väike osa lähtepositsioonist. See on loomisprotsessi osa, mida tavaliselt ei eksponeerita.

Kunstnik on maalinud üles mõtete hüpliku teekonna ja seadnud sellega end publiku ees ebamugavasse olukorda, kus eksponeeritakse pigem vigu, mitte täiust. Mõtetel on rohkem energeetiline ja tunnetuslik nüanss, millele maalikeele füüsiline mänguilu ja osav komponeerimine ruumi teeb. Maal ise ei omagi otseselt tähtsust, vaid on märk vormist, mida meel otsib ja tunnetab. Kunstnik ei ole maalinud, vaid otsinud maalimist, protsess on valulisem kui valu ise.

Klassikalises füüsikas on ruum kolmedimensiooniline, mis võimaldab kirjeldada selles asuva keha asukohta kõrguse, laiuse ja pikkuse kaudu. Iga mõõde on ruumi unikaalne modifikatsioon. Selline „meeleruum“ ongi Murka teadlik seisund ja tema samanimelise, pidevalt edasiareneva maaliseeria alus ja allikas. Kunstnik eksperimenteerib inimmeele suhtega teadlikus ja ebateadlikus ruumis ja sellest väljaspool. Testides motiive interjöörist ja eksterjöörist ja ühendades need meid ümbritsevate elementidega paneb ta kogu kompositsiooni uude perspektiivi. Maalid pakuvad publikule sümboleid, mille loodud ühendused ruumi ja vormi vahel annavad edasi arendatud ettekujutuse ruumilisusest.

Inimvaimu seisukord pole iial varem olnud niivõrd hajevil kui tänapäeval. Olla iga hetk ühendatud ja kohal ja samal ajal kogu aeg eemal primitiivsetest sotsiaalsetest ja loomulikest elementidest on osa uuest generatsiooni eluviisist. Inimesed tahavad kõike kontrollida, sealhulgas loodust, kuid ilma ürgosakesi tunnetamata on see võimatu ülesanne. Murka maalid loovad uusi perspektiive lõhutud ruumi, erikujuliste lõuendite ja looduslike motiividega tehislikus keskkonnas. Aktsepteerides kunsti illusoorsust ja omaenda harjumusi tunnistame ühtlasi, et me ei kontrolli reaalsust, vaid oleme selle osa.

Maarit Murka töödega on võimalik tutvuda Haus Galerii kodulehel siin. Ühtlasi on meie internetioksjonite keskkonnas Online Arthaus avatud kuu lõpuni messi puhul erioksjon. 

< tagasi