Uudised > Aleksei Shatunov. Mere ääres

Aleksei Shatunov. Mere ääres

557.t2.jpg

Teisipäeval, 28. novembril kell 18 avatakse Haus Galeriis Aleksei Shatunovi isiknäitus „Mere ääres“, kus kalda ja vee piir kulgeb Vahemere kuurortitest Lasnamäe paekallasteni. 

Pildil: Aleksei Shatunov. Dubrovnik. 2017

Suvised ranna- ja linnamotiivid Horvaatiast, Portugalist ja Itaaliast tekitavad päikeselise puhkusemeeleolu, mis mõjub praegusel pimedal ja sombusel ajal vitamiinidoosina. Meri on siin, justkui turismikataloogis, helesinine ja helge, seda raamivad punased kivikatused, uhked basiilikad ja lopsakad küpressid. Vastukaaluks on autor merd maalinud ka sünge ja ohtlikuna, näiteks stseenis Andromedaga, mütoloogilisele merekoletisele ohverdatud vanakreeka kuningatütrega. Kettidega kalju külge aheldatud „meeste valitsejanna“ on siin alla andmas võimsale laineharjale, mille ruumiline veenvus ja roheline lasuursus meenutab ühe suurepäraseimaks meremaalijaks peetava Ivan Aivazovski romantislikku käekirja.

Heas mõttes hallim ja omasem, realistlikum ja rahulikum on rand aga Läänemere ääres, olgu siis Stroomil või Narva-Jõesuus. Mere äärest pärinevad ka kaadrid vanalinnast ja Katlerist, ühel taustaks luteri, teisel õigeusu kirik. Justkui juhuslikult viib mereäär näitusel kokku mitte ainult maa ja vee, vaid ka erinevad kultuuriruumid. Ja seda kõike autorile omases akademistlikus laadis, kust õhkub maalitraditsioonide püsivust ja klassikaliste motiivide maitsekat lahendamist.

Aleksei Shatunov (1981) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias ikoonimaali ja restaureerimist, seejärel graafikat (BA) ja kunstipedagoogikat (MA), täiendanud end maali alal Peterburi I. Repini nimelises Kunstiinsituudis. Alates 2007. aastast õpetanud joonistamist ja maalimist erinevates kunstiõppeasutustes Eestis, Rootsis, Portugalis ja Kanadas. Ta on esindanud Eestit rahvusvahelistel näitustel ja biennaalidel, tema töid on Venemaa, Eesti ja Hiina muuseumites, UNESCO fondides ning Euroopa riikide erakollektsioonides.

Näitus „Mere ääres“ jääb Haus Galeriis avatuks kuni 6. jaanuarini 2018.

< tagasi