Uudised > Ernö Koch - Ungari kunstnik Eestis

Ernö Koch - Ungari kunstnik Eestis

Ernő Kochi loomingu näitus vanema kunsti salongis 10.06. – 01.08.08
Heategevuslik näitus toimub Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde asutatud Ernő Kochi allfondi toetuseks, eesmärgiga edendada Eesti ja Ungari kultuurialast koostööd.


NÄITUSEST JA AUTORIST LÄHEMALT


Mõned aastad tagasi sattus Stockholmi Eesti Maja käsutusse 1926–41 Eestis tegutsenud ungari päritolu graafiku Ernő Kochi (1898–1970) loominguline pärand, mis oli sõjajärgseteks aastakümneteks jäänud kunstniku tuttava Soome diplomaadi Uno Koistineni perekonna valdustesse.
Stockholmi Eesti Maja vahendusel jõudis kollektsioon kaks aastat tagasi Eestisse. Ernő Kochi pärandit eksponeeris toona Ungari Instituudi galerii. Sealt on saanud oma kogudesse täiendusi Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum ja  Narva Kunstigalerii. Mahuka valiku tööstusgraafikat omandas AS Viru Keemia Grupp Põlevkivimuuseumile. Ülejäänud tööd jäid müügi otstarbel Haus Galerii käsutusesse.
Müügituludest on asutatud Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde Ernő Kochi allfond eesmärgiga toetada Ungari ja Eesti kultuurialast koostööd. Esimese suure sissemakse tegi sellesse AS Viru Keemia Grupp, kuid stipendiumide jagamisel osalemiseks vajalikust 100 000 kroonisest põhikapitalist on kolmandik veel kogumisel.
Ernő Kochi nimelise fondi tutvustamise eesmärgil korraldavad Haus Galerii ja Ungari Instituut ning Stockholmi Eesti Maja Haus Galeriis kunstniku loomepärandi näituse.  Eksponeeritud on nii teosed, mis kuuluvad Eesti Kunstimuuseumile kui ka teosed, mis on kõigile huvilistele müügis.
Näitus pakub suurepärase võimaluse nautida omaaegse looja tipptasemel graafikat ja joonistusi ning toetada väärt kunstiostu abil ka Eesti ja Ungari kultuurisuhteid edendavat fondi.
Budapesti ja Leipzigi kõrgemates kunstikoolides õppinud Kochi tõi Eestisse hõimuliikumisest sütitatud etnograafiahuvi, kuid peatselt esines ta kultuurkapitali aastanäitustel ja tegutses Riigi Kunsttööstuskoolis graafika-õppejõuna. 1931 korraldati Tallinnas ka Kochi isiknäitus.
Koch tegutses Eesti 1930ndate aastate graafika tõusulaines. Tema Eesti-perioodi kunstiloomingust moodustavad olulisema osa linnavaated ja tööstusmotiivid. Linnakujutajana on ta jäädvustanud realistlikus laadis eelkõige ajaloolisi linnasüdamikke, mis on seda väärtuslikumad, et paljud kujutatud hooned on sõjapurustustes hävinud. Meeleolukad on Kochi loodud pildid Eesti taluhoonetest ja loodusobjektidest. 1930ndate lõpul hõivas Kochi Eesti võimsate tööstusrajatiste  kujutamine kunstis, 1936–38 tegi ta mitmeid oforte ja kuivnõelalehti Kohtla-Järve ja Kiviõli vaadetega, aga ka Krulli masinatehasest, tselluloosivabrikust jm.  Olgu mainitud, et 1939 telliti Kochilt ka riigivanem Konstantin Pätsi paraadportree. Eestisse jõudnud tööde hulgas on ka  Budapesti vaateid ja Ungari tööstusobjekte kujutavaid graafilisi lehti ning mõningaid pastellmaale.

„Narva“, 1932, värviline kriit  
„Narva“, 1932, värviline kriit

„Tallinna Niguliste kirik“, pliiats.  
„Tallinna Niguliste kirik“, pliiats.

„„Budapesti Ooperiteatri interjöör“, ofort.  
„Budapesti Ooperiteatri interjöör“, ofort.

„Aurik Kungsholm Tallinna sadamas“, tušš, pliiats.  
„Aurik Kungsholm Tallinna sadamas“, tušš, pliiats.

Lisainfo:
Ungari Instituut
6440 445, www.unginst.org.ee
Eesti Rahvuskultuuri Fond
601 3428,  www.erkf.ee

|?>
< tagasi