Uudised > Haus Galeriis saab tutvuda Vladimir Makarenko maalidega

Haus Galeriis saab tutvuda Vladimir Makarenko maalidega

Lühitutvustus
Vladimir Makarenko, rohkem tuntud küll kunstnikunimega Makar, on 1943.aastal Ukrainas sündinud Prantsuse Kunstnike Ühingu liige. Selline kombinatsioon viitab huvitavale eluloole mis on viinud ühe vaieldamatult andeka ja huvitava kujutamislaadiga kunstniku Dnepropetrovski kunstikoolist Pariisi esinduslikemaisse näitusesaalidesse.


Kõik algas siiski Leningradis, kus Makar lõpetas 1969 aastal V. Muhhina nimelise Kunstiinstituudi. Tema elu- ja tegutsemiskohaks sai peale seda Moskva, kus ta lülitus kohe aktiivsesse näitusetegevusse. Riiklikud näitusepaigad polnud sel ajal aga piisavad, et enda loomingut näidata ja nii korraldas ka Makar 1975. aastal oma korteris esimese Ukraina nonkonformistide näituse, olles ise ka selle liikumisega tihedalt seotud. Selline isetegevus polnud loomulikult riiklikele institutsioonidele meelepärane ja selletõttu kolis Makar Tallinnasse, kus oli enam loomingulist vabadust kui Leningradis või Moskvas ning kus puhusid läänelikumad tuuled. Siin said alguse ka soojad suhted selliste kunstnikega nagu Slava Semerikov ja Anatoli Strahhov, kellega koos on hiljem ka ühiselt näitustel esinetud. Siit lahkus ta ka Prantsusmaale ja alates 1976. aastast on ta regulaarselt esinenud näitustega üle kogu maailma.

Makari looming seob endas lapsepõlvenostalgiat kui ka mälestusi ja unenägusid Ukraina muinaslugudest. Seal võime leida erootilisi fantaasiaid ja suurt huvi metafüüsika vastu. Tema looming on väga tugevalt seotud tema juurtega, seal on esindatud nii Ukraina ikonograafia, rahvakunst, mütoloogia, kirjandus kui ka ajalugu.  Makar armastab hõõguvaid, kiirgavaid värve, kardinalipunane, kuld ja kollane vormivad tema lõuenditel ruume ja kujusid. Kõige rohkem võib näha seal vormumas naist, kellest on Makaril oma unikaalne visioon. Naised tema piltidel on ühtaegu reaalsed ja unenäolised, sündinud renessanssi päevil kuid elavad ja tegutsevad kindlalt tänapäevas.   

|?>
< tagasi