Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_516.jpg

Haus Galerii 01.02.2022

Siim-Tanel Annus

Hetkel on eksponeeritud Haus Galerii poolt kureeritavates ruumides Maakri Kvartali (Maakri 19/21, Tallinn) fujaees ning konverentsisaalis valik Siim-Tanel Annuse viimase perioodi maale. Viia kunsti välja traditsioonilistest galeriiruumidest ning integreerida see teiste ühiskondlikult aktiivsete pindadega on olnud üks oluline töölõik Haus Galerii tegevuses läbi aastate.

Näitusel eksponeeritud teosed on tekstuursed, juhusest ja plaanipärasusest kantud lõuendid, faktuursed mikromaailmad ennastületavas suuruses, kusagile kaduvusse keerduvad niidistikud sise- ja väliskaemuste vahel – Siimu maalid on tegelikult lihtsad, nagu kunstnik ise ütleb. See ei ole komplitseeritud filosoofia, kuigi nii võib näida, need on vaated maailmale, mida igaüks omamoodi näeb. Siimu enda sõnul on kunstnik vaid vahendaja, kelle kaudu looming tekib. Tema ülesandeks on siinkohal oma tajutava maailmaga kaasa minna, selle tuulte ja tulede hoovusi hoomata, jooni ja värve lugeda, neid lõuendile kanda ning siis õigel hetkel peatuda, et täiuse iseeneslikkus saaks loodule punkti panna. Eesti kunstimaastikul elava klassiku Siim-Tanel Annuse teostes on kesksel kohal stiihiad, jõujooned loodusnähtuste taga, kosmilised ja mikroskoopilised sündmused, mis lõuendile suurendades võimenduvad haaravateks ja dünaamilisteks faktuuri- ja värvirütmideks.

- Piia Ausman

Siim-Tanel Annus (s. 1960) on maali- ja tegevuskunstnik ning graafik, kes end piirenihutavate performance’itega juba 1980ndatel aastatel kunstiajalukku kirjutas. 1974–1978 õppis ta Tõnis Vindi stuudios, seejärel 1978–1984 kunstiajalugu Tartu Ülikoolis ning 1989. aastal graafikat ERKI-s. Kunstniku näituseid on toimunud üle kogu maailma, ent kõige olulisemateks peab ta Eesti esindamist 47. Veneetsia biennaalil 1997. aastal ning grand prix’ teenimist Nanjingi Rahvusvahelisel Kunstifestivalil Hiinas 2015. aastal.

< tagasi