Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_411.jpg

Haus Galerii 07.12.2016-07.01.2017

Andrus Rõuk

Pööripäev

Näitus sümboliseerib nii pühadeootust kui valguse ja varju vastasseisu. Pööripäev on tähtis sündmus, mis kordub kuue kuu tagant aastas ja mõjutab oluliselt meie elu. Kui suvine pööripäev tähistab eksistentsi kõrgperioodi, kevadest saab sujuvalt suvi, siis talvine pööripäev on justkui valguse võit pimeduse üle meis endis, mida aitab suuresti sisustada jõuluaeg ja aastavahetus. Andrus Rõuk soovibki selle maalinäitusega anda oma panuse pööripäeva tähistamisse, tema teosed kujutavad valguse ja varju vaheldumist ning sellega kaasnevat vastasseisu. „See on paratamatu ja sellisena ka kaunis,“ selgitab autor.

Samateemaline näitus leidis aset ka suvise pööripäeva paiku Viimsi Püha Jaakobi kirikus. Käesolev väljapanek on eelmise jätk. Sulanduvad ja vastanduvad valgus ja vari, milles võib leida kunstnikule omast poeetilisust, kui märki näilise maailma ja reaalse tegelikkuse põimumisest. Ergas koloriit, kohati lausa ehmatav avameelsus ja naivistlikuna näiv värvide lihtne vastandprintsiip on iseloomustavad märgid autori loomingus. Ta maalib abstraktseid vorme oma kogemusliku siseilma hingemaastikel. Isiklik sisekaemus väljendub vaatajale ekspressiivsetes abstraktsetes töödes.

Andrus Rõuk(1957) on õppinud Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis arhitektuuri ja teatrikujundust, kuulub Eesti Kunstnike Liitu ja Eesti Maalikunstnike Liitu. Näitustel on ta esinenud alates 1977. aastast, sealhulgas arvukatel riiklikel ülevaatenäitustel. Lisaks maaliloomingule on tegutsenud ka teatri- ja filmikunstnikuna. Andrus Rõugu teoseid on omandanud nii munitsipaalasutused kui ettevõtted, samuti eraisikud Eestis ja välismaal.

< tagasi