Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_386.jpg

Haus Galerii 02.04.2015-08.05.2015

Tiina Tammetalu

ROOMA. Lähilugemine

„Paar kuud Roomas on lühike aeg, kuid piisav, et leida end selle linna poolt päris põhjalikult ümberkirjutatud olevat“, kirjeldab maalisarja sündimise protsessi kunstnik, kelle loomingu  märksõnadeks on isiklik kogemus, kokkupuude, kohalolu ja dokumentaalsus. „Selle napi aja jooksul ei jõua Rooma kui suure loo lugemisel ehk kuigi kaugele. Olles püüdnud kinni kasvõi mõne silbi, sõna või üksiku killu sellest suurest tekstist, võib jäädagi leitu kütkeisse ja on põhjust tunda end väga rikkana.“

Näituse esimene osa koosneb retrospektiivsest eelmängust, justkui postkaartidest, mille arhitektuuri,- maastiku- ja meeleolufragmendid jätkuvad vaatlusprotsessi järgmise kihistuse ehk Itaalia-teekonna algust markeerivate eskiisidega. Näituse teise osa mastaapsetes maalides realiseerub kohalejõudmine delikaatse ja põhjaliku vaatlusena, kus tunnetatakse füüsiliselt nii antiikset linna kui iseennast selles.
 
Tiina Tammetalu (1961) on vabakutseline kunstnik ning Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Maalikunstnike Liidu ja Eesti Kujundusgraafikute Liidu liige. Ta on tegutsenud vaheldumisi mitmes loomevallas, loonud maale ja installatsioone, koostanud ja kureerinud näituseid, kujundanud konkurssidel premeeritud raamatuid. Alates 1987ndast aastast on Tammetalu esinenud näitustel mitmel pool Eestis ja välismaal ning alates 2002. aastast annab loometöö kõrvalt Eesti Kunstiakadeemias figuratiivse- ja abstraktse maalikompositsiooni tunde.

Näitus „ROOMA. Lähilugemine“ jääb Haus Galeriis avatuks kuni 8. maini 2015.

Roomas viibimine sai teoks tänu Väino Tanneri Fondile, Eesti Kultuurkapitalile ja Eesti Kunstnike Liidule. Loomevahenditega on toetanud Kultuurkapital, Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Kunstnike Liit. Näitus teostus tänu Kirjastusele Fabian.

*Vaatlused on nimetatud lähilugemiseks (close-reading) viitega Marek Tamme ja Märt Väljataga definitsioonile, kus mõistega tähistatakse väga väikeste tekstiosade uurimist ehk „väga väheste väga tõsiseltvõetavate tekstide väga pühalikku käsitlemist“.

< tagasi