Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 22.01.2013-01.03.2013

Martin Vuks

Dr. Op

„Ammustest aegadest peale on meid saatnud mõiste AEG. Maailma tekkimisest kuni tänaseni on möödunud miljonid, isegi miljardid aastad. Nii pikad ajavahemikud on tavainimesele tihti arusaamatud, nagu ei teata ka, et mis täpsemalt sellel ajal juhtus. Kui me räägime miljonist aastast või kümnest miljonist aastast, siis need ajaühikud on tohutult erineva pikkusega, kuid meile hoomamatud.
Mida lühemaks muutuvad aga ajaühikud, seda selgemaks saavad arusaamised ajast. Meile on suhteliselt arusaadavad sellised ajaühikud nagu sajandid, aastad, kuud ja nädalad ning igapäevaselt kasutame samuti mõisteid tunnid ja minutid.
Sekundeid loeme juba harvemini ning sekundi murdosasid jälgime alles spordivõistlustel. Valdkond, kus sekundite murdosad on igapäevases kasutuses, on fotograafia. Pool sekundit, kümnendikud ning isegi sajandiksekundid on fotograafidele suhteliselt pikad ajavahemikud, sest tihtipeale räägitakse tuhandiksekunditest. Need ajavahemikud, millest meil aga juttu tuleb, on suurusjärgus 1/45 000 sekundit.

VESI on meie elu ümbritsenud lahutamatu osana samuti nagu AEG ning nagu on pidevas liikumises aeg, nii teeb seda ka vesi.
Kui aga kokku panna liikuvad veetilgad ning jäädvustada neid lühikeste säriaegadega, saame kokku idee ja tööd, mille tulemusena sündis näitus „Dr. Op“. Pealkiri viitab nii veetilgale (ingl. k. "drop") kui ka op-kunstile.
Erinevad veest tekkinud kujundid on nagu skulptuurid, millele võib igaüks oma fantaasiast lähtudes nime leida. Näitusel väljas olevad veeskulptuurid on oma nime saanud  sarnasusega reaalses elus eksisteerivate nähtuste ja tegelastega.

Ülilühikestes ajavahemikes toimuvad muutused ja protsessid jäävad tihtipeale kahjuks meile märkamatuks. Igapäevases kiires elus libiseme lühikestest hetkedest üle, märgates vaid muutusi, mis toimuvad pikkade ajavahemike jooksul. Kutsun teid koos näitusega rohkem tähele panema lühikestes hetkedes toimuvat meie ümber.“

Martin Vuks

< tagasi