Näitused > Toimunud > Haus 2

Haus 2 12.09.2012-04.10.2012

Aira Lesina, Dace Runča, Inara Liepa

Kunst elada ³

Läti kunstnike maal, disain-nukud ja portselan ühel näitusel

Näitus toimub koostöös Läti Vabariigi Suursaatkonna ja Inara Liepa nukukunsti muuseumiga.

Näitusi, kus üks kunstnik omas loomelüürikas maailma naudib ja seda vaatajaga jagab, leiame me mitmeid ja alatasa. Seda enam on unikaalne kolme kunstniku loomingu kooslus, kus välja pandud pealtnäha niivõrd erinevad valdkonnad nagu nukukunst, maal ja portselan.
Kunst on ka oskus esitleda erinevaid loomeavaldusi ühtses harmoonias, mida seekordne Haus Galerii näitus kindlasti tõestab.
Galeriis esinevad kolm Läti kunstnikku – keraamik Aira Lesina, maailikunstnik Dace Runca ja nukukunstnik Inara Liepa. Oma ühisnäituse on nad koondanud pealkirja alla „Kunst elada“, mis märgib kunsti kui nende elustiili, oskust teha elustki omamoodi kunst.

Näitus avatakse Haus Galerii ülemise korruse näitusesaalis, mis tavapäraselt on püsiekspositsiooni päralt. Seekord saab ruum tundmatuseni muudetud.
Ühisnäitus pakub võimalusi metamorfoosideks, kus pilk saab läbi maali liikuda portselani saladustesse ning sealt edasi nukkude maailma, kelle tavakoduks on Riias asuv nukukunsti eramuuseum.

Galerii soovitab näitust külastada kindlasti koos peredega, sest mitte alati ei pruugi professionaalsed näitusesaalid pakkuda midagi ka lastele vaatamiseks.

Näitus Haus Galeriis jääb avatuks kuni 4. oktoobrini.

 

 

Aira Lesina lõpetas 2003 Läti Kunstiakadeemia. Hetkel töötab oma keraamikastuudios Riias. Aira on üks nimekaimaid ja tunnustatumaid Läti keraamikuid, kelle tööd paeluvad väga isikupäraste tekstuuride ja elegantse graafilise joonistusega portselanil. Mitte iga kunstnik ei manifesteeri, et tema loomingu eesmärgiks on luua positiivseid emotsioone. Aira keraamika on oma haaravas elujaatuses leidnud koha mitmetesse erakollektsioonidesse üle maailma, sealhulgas Jaapanisse, Itaaliasse, Saksamaale.  

Dace Runča on Läti Disainerite Liidu liige, lõpetanud Läti Kunstiakadeemia, esinenud näitustel alates 1997 aastast. Tema päikeselise alatooniga optimistlik maalikeel on leidnud tunnustust läbi mitmete näituste. Kunstnik peab oma maale spontaanseteks, öeldes, et eelkõige portreteerib ta elu ennast kõigis selle emotsionaalsetes hetkedes. Tema teoste teemadering on lai, tuues vaatajani nii lilli kui abstraktseid kompositsioone. Dace peab end muutujaks koos elu endaga ega taha end kammitseda millestki, mida enesele peale suruda. Kunst on tema jaoks eelkõige spontaanne emotsioon, mida ta väljendab nii värvide kui kompositisoonide mitmekesisuses.  

Inara Liepa on lõpetanud Läti Kunstiakadeemia ning on Läti Disainerite Liidu liige. Alates 1990. aastast on ta oma disainnukkudega osalenud arvukatel näitustel üle kogu maailma, sealhulgas Süürias, Jaapanis, Saksamaal, Jordaanias, Hispaanias jm. Inara arvates on selles eriilmelise maailmas just väikestel esemetel oma koht, mis loovad meie ümber atmosfääri ja interjöörides romantika. Inara koondab oma nukuloomingusse nii ajaloolise mälestuse nukust kui ka tema enda interpretatsiooni sellest, kuidas nukk võib meid ümbritsevas osaleda nii ilueseme, sõbra kui ka tarbitava disainelemendina.

< tagasi