Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 22.05.2012-29.06.2012

Sirje Eelma ja Rait Prääts

Ühes majas XI

Juba üheteistkümnendat korda toob kunstnikest abielupaar publiku ette omapärase loomingulise koosluse, milles on ühendatud graafika (Eelma) ja skulptuur (Prääts). Sirje Eelma sügavtrükil põhinevas autoritehnikas valminud seeria „Valgustid“ on edasiarenduseks aastaid tagasi alustatud sarjale, milles kunstnik jätkab valguse ja ruumi koosmõju uurimist: „mulle meeldib mõte, et pilt seinal võib olla ise valgusallikas,“ ütleb autor.
Rait Präätsi mitmekihilised klaasobjektid ühendavad endas ühtaegu nii maali, joonistuse kui skulptuuri tunnusjooni. Sedapuhku on kunstnik välja toonud rea vormisulatatud portreesid, kus autor püüab läbi ruumilise maali ära mõistatada, mis toimub nende tegelaste peades.

Vaatamata erinevatele meediatele, graafikale ja klaasikunstile, on kunstnikepaari loomingus olulisi ühiseid jooni – mõlemad valdavad perfektselt oma valdkonna ajalugu ning tehnilisi finesse, on avara silmaringi ja avatud suhtumisega kaasaegsetesse kunstinähtustesse. Seetõttu on nad oma loomingus erakordselt vabad. Ja kuigi klaas ja paberile trükitud graafika on põhimõtteliselt vägagi erinevad, mängib mõlema loomingus olulist rolli värv, ruumiline illusioon, kujundite vaimuerk mängulisus ja rütmiline dünaamika.“ (Juta Kivimäe)

Sirje Eelma (1950) on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi moe- ja Rait Prääts (1952) klaasikunsti erialal 1975, mõlemad kuuluvad Eesti Kunstnike Liitu, on esinenud koos ja eraldi arvukatel näitustel, korraldanud ühiselt 1995–2008 festivali „Kunstisuvi“, võitnud kaalukaid auhindu Eestis ja välismaal, teoseid leidub paljudes muuseumikollektsioonides.    
 

Loe lisaks Sirbist  SIIT

 

 

Näitus jääb avatuks kuni 30. juunini 2012

< tagasi