Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 02.11.2011-16.12.2011

Anatoli Strahhov

TEE

Näituse pealkiri „Tee“ („Дорога“) on mitmes mõttes juubelihõnguline – seekordse väljapanekuga tähistab kunstnik 65ndat sünnipäeva ning 45ndat aastat oma loometeel. Kõik need aastad on Anatoli Strahhov elanud ja töötanud Eestis, kuigi esmase kunstihariduse omandas kaugel Osseetias, kus kõrged mäed ja sinine taevas haarasid ta alatiseks sõltuvusse lõppematust ilujanust. Nii on ta ka Eestimaa loodusest leidnud üles oma värvid, erilaadsed motiivid ja kujundid.

Teosed, mis annavad selgelt mõista autori meisterlikust maalitehniliste vahendite valdamisest (eelkõige omanäoline efektne maalitekstuur), balansseerivad konservatiivsuse ja eksperimentaalsuse, traditsionaalsuse ja eksootika, ilmselge ja näilise piirimail, avamata seejuures ennast kunagi päris lõpuni.
  
Tundub, et oma varasemates töödes on Anatoli Strahhov meelega süžeeliinides pisut „segadust tekitanud“: pöörates pahupidi õuna või pirni sisemuse, püüab ta natüürmordi kaudu lahti mõtestada esemelise maailma metafüüsikat. Tähelepaneliku vaatlejana annab kunstnik siin edasi vaid tema tundlikule silmale avaneva lähenemisnurga – kuidas siduda kokku värvi ja valguse tõelist olemust. Vaatajale saab omakorda osaks ainukordne võimalus jälgida ja nautida, kuidas läbi mõralise krakleepinna ning värvi koosmängu ilmuvad esile tundmatute kaunitaride figuurid, jalutuskäigud veel avastamata mererannal, Ahvenamaa männipuude varjud või mõnusalt tuttavlik nurgake Tallinna vanalinnas. 
Võib arvata, et kunstnik, kes on TEEL ajas ja ruumis, tõepoolest kuulab pühendunult mere, tuule, rohu ja metsa kõnet ning vahendab läbi oma loomingu looduse elavat muusikat kõigi seitsme vikerkaarevärvi esituses.

Need maastikud (olenemata täpsemast žanrimääratlusest) kohanevad igas interjööris loomuliku kergusega, kiirates otsekui kummalist lummavat valgust.
 
Anatoli Strahhovi maalikunsti fenomen ei seisne vaid selles, et on ilmeksimatult äratuntav paljude teiste autorite loomingu hulgas – salapäraselt kütkestav ilu ja harmoonia atmosfäär haarab otsekui meeldivasse vangistusse, avades ukse peeneimate tundmuste maailma.

 

Galina Balašova
kunstiteadlane


Näitus jääb avatuks kuni 16. detsembrini 2011

 

SEB Galeriis
Tornimäe 2, 5. korrusel
E–R 9–17

< tagasi