Näitused > Toimunud > Haus 2

Haus 2 18.11.2010-07.12.2010

Juozas Pranckevičius

Expression of painting

Juozas Pranckevičius on sündinud 26. oktoobril 1952. aastal Vilniuses. Näitusetegevust alustas ta juba aastal 1986 ja on Leedu Kunstnike Liidu liige alates 2009. aastast.

 

Kunstnikuks olemise kõrval on ta asutanud Vilniuse Europe City hotellis galerii Juozas Art, kus toimuvatel näitustel on juba mitmed kümned silmapaistvad Leedu kunstnikud saanud võimaluse oma loomingut tutvustada. Juozas Pranckevičius ise on esinenud kümnel isiknäitusel ja enam kui kahekümnel grupinäitusel. Tema teosed on leidnud endale austajaid nii Leedus kui ka väljaspool selle piire.
Pole mingi liialdus nimetada Juozas Pranckevičiust üheks töökaimaks Leedu kunstnikuks. Selle kinnituseks on aktiivne osalemine näitustel ja mis kõige olulisem, tema enda looming.

 

Juozas Pranckevičiuse suurim kirg ja armastatuim kujutusobjekt on kindlasti maastik ja loodus ja mitte ainult kodune Leedu, vaid ka kaunid paigad mujal maailmas. Kunstnik toob meieni nii Birštonase pargi kui ka metsik-karge Islandi.
Mis on siis see, mis teda nii väga looduse juures võlub? Valguse muutumine, ainult mingile konkreetsele paigale omased värvivarjundid – need ongi teemad ja maaliprobleemid, millega kunstnik oma loomingus kohtub, eriti arvestades seda, et tema töömeetodiks on „vana hea“ vabaõhumaal (plain air), kus kunstnik peab kõigele  tema ümber toimuvale reageerima kiirelt, et seda ka lõuendil edasi anda.

 

Juozas Pranckevičiuse maale iseloomustab kompositsiooni ja motiivide lihtsus ja selgus, pintsli löök ja puudutus maalipinnal on puhas ja konkreetne ja vaataja võib seda jälgides jälgida ka kunstniku mõttekäiku ja tööprotsessi. Kõik see kannab eesmärki fikseerida looduses esinevaid meeleolusid ja isegi kui selles maastikus võib märgata inimkätega loodud objekte, on seal peaosalisteks alati vesi, taevas, maa ja õhk. Oma loomingus püüab kunstnik eelkõige peatada hetke ja omistada sellele mitmeid erinevaid tundeid. Seda tehes ta abstraheerib küll kujutatavat, „tõlgib“ selle värvilaikude ja pintslilöökide keelde, ent ei kaota iialgi väljendusrikkust.

 

Vidas Poškus
kunstiteadlane

< tagasi