Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 02.11.2010-27.11.2010

Merike Estna

UNTITLED

Teisipäeval, 2, novembril kell 18 avatakse Merike Estna isiknäitus UNTITLED

 

Artdepoo näitusel on väljas Merike Estna maalid tema erinevatest seeriatest „Mirror, mirror on the wall, is it Art or is it Porn?“, „Painting“ ja „There must be something more then what there is“, aastatest 2008-2010.

Mis iganes on olnud maalide loomise algtõukeks, on neid ühendavaks motiiviks lumi – figuurid lumise maastiku taustal, erinevad stseenid ja motiivid  ühtlases valges lumeräbus, mis loob magusaid, utreeritult unenäolisi vaatepilte. 

 

Kunstnik ise kõneleb oma töödest järgnevalt: 
„Saades näitusepakkumise ArtDepoolt paar kuud tagasi, läksin  ma ateljeesse ja tõstsin välja maalid, mis mul seal olid. Avastasin, et enamusel minu viimase aasta jooksul valminud maalidel on lumi. Ühelt poolt on lumi pakkunud mulle kunstnikuna maalitehniliselt intrigeerivaid lahendusi, teisalt aga kajastab, see minu jaoks koduigatsusest, nostalgilist eesti lund... 
Minu, kui maalija põhiküsimuseks on siiski maalikunsti võimelisus ja positsioon kaasajas.“

 

 

Popilike ja hüperrealismi elementidega maalimist alustanud Estna on liikunud läbi ekspressionistliku väljenduslaadi jõudes rõhutatult naivistliku käsitluseni. Sõltumata aga maalimismaneerist, mis on kunstniku jaoks vaid vahend ning mitte eesmärk omaette, on Estna jäänud üsna sama teemaderingi juurde – naise rollid ja naisekeha (küll laiemas võtmes, kui puhtfeministlik käsitlus) ning sellega seonduvad identiteedi ja võimu küsimused.


 
Merike Estna on nö väliseesti maalikunstnik, kelle senist loomingut on kandnud soov avastada ja otsida oma maalijavõimalusi, mida väljendavad ka käesoleva näituse eksperimendid. Tema tööd ei jää mitte üksnes välistele lahendustele keskenduvaiks vaid jätkavad  Estnale omasesse kompositsiooniringi süvenemist – mees- ja naisfiguuride parafraseerimist eraldi ja üksteises.

 

Ignoreerides akadeemilist maalilaadi on Estna tuletanud oma oskustest isikupärase käekirja, mille naivistlik markeeriv võttestik on vahendiks sisu teenistuses, keskendumata liigselt igale detailile, andmas edasi ideed.

Tema töid võib vaadata mööda jalutades ja põgusalt, haarates üksnes mängulisi, erootilisi kompositsioone, mis justkui millekski ei kohusta.  Ent pilte sügavuti lahti mõtestades leiame neist väljakutseid, milles magusad muinasjutulised esmavaated ja neist läbikumav kunstniku tegeliku nägemuse reaalsus omavahel tugevalt vastanduvad. Võib öelda, et Estna maalid on oma sisulises olemuses kaugel magususe petlikkusest.

 

Vaadates pilvehobusel ratsutavat tüdrukut, võime me näha unistuste ilu, mis on teisalt liiga ilus, et olla tõsi. Kunstnik juhiks meid justkui mõtlema sellele, mida otsida liiga ilusate piltide tagant, vihjamaks sellele, et me ei peaks kunagi uskuma seda mida me näeme ja mida meile esitletakse. Kuid mis võiks olla tegelikkus Estna ilulevate visuaalide taga, see jäägu igaühe enda vabaduseks interpreteerida.

 

Merike Estna on õppinud Eesti Kunstiakadeemias bakalaureuseõppes maalikunsti, magistriõppes interdistsiplinaarseid kunste ning omandanud magistrikraadi Goldsmiths College`s.

 

Näitus jääb avatuks 27. novembrini

 

Organisaatorid tänavad Santa Helena veine avamise meeleolu tõstmisel.

 

Vaata lisaks SIIT

< tagasi