Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 15.09.2010-29.10.2010

Linda Tamm

Carpe Diem!

Peale pikka näitustepausi (viimane esinemine 1994 Raekoja Galeriis) toob disainer Linda Tamm vaatajate ette värske väljapaneku, mis koondab ühisnimetuse alla äsjavalminud graafilise seeria „Hetked“ ning kompositsioonid sarjast „Valgus“. Tehnika, milles autor töötab, on väga mitmekesine ja seob endas peamiselt digitrükki, iiristrükki ning serigraafiat.
Linda Tamm mängib oma teostes värvi ja valgusega, struktuuride ja kujunditega, püüdes luua neist süsteeme; ometi pole eesmärgiks sümmeetria ja kord – kõik lihtsalt kujuneb mängu käigus, kus mõtte uitamise ristteed või peatused on fikseeritud piltidena, tabatud hetkedena.

Nii nagu on võimatu lõpuni lahti seletada abstraktset kunstiteost, on üks-üheselt tõlkimatu ka näituse ladinakeelne pealkiri „Carpe diem“ (korja/püüa/kasuta/naudi päeva). Kuulsat antiiklüürikut Horatiust tsiteerides jätab Linda Tamm vaatajale omapoolse tõlgendusvabaduse (nt „püüa hetke“), kutsudes mõtisklema erinevate situatsioonide tähenduslikkusest, olgu need esmapilgul kerged või keerulised, lootusetud või paljulubavad. Aja möödudes omandavad läbielatud emotsioonid  teistsuguse värvingu, kui vaadelda neid teatud distantsilt, raamitud piltidena näitusesaalis. „Märgakem neid ära tunda ning tajuda otse ja vahetult – ilma klaasi  segava peegelduseta“, näib kunstnik ütlevat. Ta võtab oma visuaalselt nauditava loomingulise sõnumi lihtsalt ning tabavalt kokku Artur Alliksaare sõnadega:

 

Ei ole paremaid, halvemaid aegu.
On ainult hetk, milles viibime praegu.
Mis kord on alanud, lõppu sel pole.
Kestma jääb kaunis, kestma jääb kole.

 

Ei ole süngeid, ei naljakaid aegu.
Võrdsed on hetked, kõik nad on praegu.
Elul on tung kanda edasi elu,
jällegi Kronos et saaks mõne lelu.

 

Ei ole möödund või tulevaid aegu.
On ainult nüüd ja on ainult praegu.
Säilib, mis sattunud hetkede sattu.
Ainus silmapilk teistest ei kattu.

 

Ei ole mõttetult elatud aegu.
Mõte ei pruugigi selguda praegu.
Vähemat, rohkemat olla ei võinuks.
Parajal määral saab elu meilt lõivuks.

 

Ei ole kaduvaid, kõduvaid aegu.
Alles jääb hetk, milles asume praegu.
Aeg, mis on tekkinud, enam ei haju,
kui seda jäävust ka meeled ei taju.

< tagasi