Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 31.08.2010-25.09.2010

Jaan Elken

VESI

Teisipäeval, 31. augustil kell 17 toimus ArtDepoo galeriis Jaan Elkeni isiknäituse „VESI“ avamine.

Kuuest suuremõõtmelisest maalist moodustuva hiigelkompositsiooniga galeriisaalis loob kunstnik ruumi illusiooni tohutust veest.
Läbi sellise mastaapsuse sõnastab Elken vee sümboliks – millekski, mis on oma olemuselt ühteaegu universaalne ja kõikjalesinev kui ka ürgne ja kontrollimatu, millekski, mis on vastupandamatult paratamatu oma loomulikus igapäevas niisama nagu ohjeldamatu oma jõus:

„Vesi katab ligikaudu 70% Maa pinnast. Vesi on kogu elusa alus Maal. Vesi on üks levinumaid ja paremaid lahusteid. Vees lahustuvad hästi väga paljud keemilised ained – nii gaasilised, vedelad kui tahked. Akrüülvärvid, mida maalimisel kasutan, on vees lahustuvad.
Tsunamid, üleujutused, orkaanid toovad esile vee kui ürgse ja kontrollimatu loodusjõu mitmetähenduslikkuse, olen Jaapanist tagasipöörduva laeva pardalt nõiutuna vahtinud tormi, kus üle sajameetrise laeva pikkus kaheks laineks murdus.“


Jaan Elken (1954), tänane Eesti Kunstnike Liidu esimees ja Tartu Ülikooli maaliprofessor, lõpetas Eesti Riikliku Kunstiinstituudi arhitektuuri erialal. Maalijana sisenes ta kunstiilma 1970ndate teisel poolel urbanistlikku keskkonda kujutava hüperrealistina. 1980ndate teisel poolel toimus Elkeni loomingus nihe abstraktsionismi poole. Käesolev näitus „Vesi“ on mõneti kunstniku soov puudutada oma tänases loomingus taas seda, tema jaoks murrangulist ja olulist aega: „80ndate teisest poolest alates kuni 90ndate keskpaigani tegelesin vee maalimisega, neid abstraktsioone on nimetatud ka meremaalideks. Vee kaudu murdsin ennast realismist vabaks. Praegune re-writing/re-painting on justkui protsessile tagurpidikäigu andmine, vaatame kuhu kulgemine mind viib.“


Artist talk ehk kohtumine kunstnikuga toimub ArtDepoos reedel, 10. septembril, kell 17 kunstiteadlase Andri Ksenofontovi juhtimisel.


 



Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitus jääb avatuks kuni 25. septembrini.
 

MEEDIA

"Jaan Elkeni helged veed"
Sirp (Juta Kivimäe)


< tagasi