Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 21.04.2010-04.06.2010

Malle Leis

Simply the Best

Malle Leisi 48. isiknäitus on väike kogum autorile tähtsatest akvarellimaalidest. Loomulikult on kunstnikule tähtis iga tema loodud taies, need on ju tema loomingu üksteisele järgnevad osised. Iga järgnev selles reas tuleneb eelmistest, iga eelmine mõjutab kõiki järgnevaid. Ometi on selles reas ka sellised, mille kohta sobib öelda Tina Turneri laulusõnadega – see on lihtsalt see parim, Simply the Best. Ja nagu nimetet Tina Turneri laul, tahab ka see näitus olla ülistus millelegi, mis autori meelest on parim.

 

Akvarellimaal kui selline on Leisi meelest ikka parim olnud, nüüd juba üle 40 aasta. Ei sobigi nagu küsida, miks, see lihtsalt on nii, nii on see kõigi inimlike sümpaatiatega. Selle näituse akvarellid on ajapikku autori ateljeesse kogunenud, kõik nad on korra mingiks näituseks raamitud ja väljas olnud, Eestis või mujal. Mõni neist on kohe peale näitust ära peidetud, mõni on lihtsalt seisma jäänud, kas siis pildil kujutatu, tema mõõtude, raami või teab veel mille pärast. Ajapikku on nad autorile omaseks ja tähtsaks saanud, igapäevaselt silma all olles tema hilisemat loomingut mõjutanud, mõnda uuemat tööd selleltki näituselt.  Nemad ongi Leisi akvarellide Simply the Best.

 

Iga kunstniku meelest on tema looming see parim asi kunstis, Simply the Best. Ilma sellise  suhtumiseta ei saaks vist õiget kunsti olemaski olla. Hea sportlane jälgib kogu aeg oma konkurendist naabrit ja teab alati täpselt, kui kiiresti see jookseb või kui kaugele hüppab, teab sedagi, kumb parasjagu parem on. Hea kunstnik ajab ainult oma asja, tema ei jälgi teise kunstniku iga liigutust, saati seda, kumb parem on, tema võrdleb oma tegemisi ainult millegi äärmise täiusega, mingi ideaaliga. Vahel ka sellisega, mida õieti olemaski ei ole. Neid eri kunstnike silmaspeetavaid ideaale võib olla lõpmata hulk, nii saab kasvõi iga kunstnik rahumeeli ennast kõige paremaks arvata. Ainult usku peab tal olema, ta peab julgema nii arvata. Leis julgeb arvata nii seda, et tema on parim kui ka seda, et tema akvarellid on parimad.

 

Villu Jõgeva

 

Näitus jääb avatuks 4. juunini

< tagasi