Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 08.04.2009-02.05.2009

Maarit Murka

0,43

Maalidest, videotest ja täiendavatest tekstidest koosnev installatsioon oli eelmise aasta lõpus eksponeeritud Helsingis Korjamoo galeriis toimunud samanimelisel näitusel. ArtDepoo galerii keskkonda kohandatud näitusekomplekti on veel lisandunud paar uut tööd. 
 
Eesti kunstnike noorema põlvkonna üks julgemaid ja viljakamaid esindajaid Maarit Murka paneb käesoleval näitusel füüsiliste eksperimentidega proovile enda kui kunstniku ja kui inimese piirid. Kuue meele manipulatsiooniga - nägemise, kuulmise, lõhna- ja maitsetaju, kompimise ja tasakaalu tegeleb Murka enda foobiate ja hirmudega. Läbi maalieksperimentide testis Murka võimet luua kunsti olukorras, mil konkreetne meel on kahjustatud või maha surutud. Samal ajal uuris kunstnik kas ja kui suurt osa mängivad kunstiprotsessis meie tajumehhanismid. Meeltega manipuleerimise ning füüsiliste eksperimentide ja testidega manifesteerib Murka end kui kaasaegset ratsionaalset kunstnikku, kes ei saa luua romantismiaja igandi, boheem-kunstniku kombel.





Näituse tuumiku moodustavad ateljeekeskkonnas maalitud fotorealistlikud frontaalses kompositsioonis autoportreed, mille valmimisprotsessi jooksul hägustas kunstnik erinevaid tajusid. Näiteks pannes proovile oma tasakaaluorgani luues kunsti 0,43 promillise joobega ning kuulmismeele töötades Maarit Murkale mitteomases täieliku vaikuse keskkonnas.
Testi resultaate - maale, täiendavad eksperimendi protsessi kujutavad videod „Maitse“ ja „Maitse II“. Videod näitlikustavad maali „MAITSE“, mille loomisel kasutas kunstnik oma maitsemeelt lakkudes üle värske õlimaali. Selle aktiga pani Murka proovile oma tervise ja loomisvõime – kas maali lakkumine kahjustab selle loojat või hoopis muudab tema võimeid paremaks. Värvi manustamine ei ole küll kunstniku tervisele ohtlik, ent hävitas täielikult fotorealistliku maalilaadi.

 

Näitusega paralleelne videotest koosnev väljapanek jätkub paralleeltänaval SooSoo galeriis (Soo 4)
 

Näitus jääb ArtDepoos avatuks kuni 2. maini 2009

< tagasi