Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 18.09.2007-06.10.2007

Flo Kasearu

Konn kaevus

Noor kunstnik Flo Kasearu maalib ja filmib ja kehastab elavaid skulptuure. Oma esimesel isiknäitusel „Konn kaevus” ArtDepoo galeriis näitab Flo vaatajatele oma värskeimaid maale ja videosid, mis valmisid nii Eestis, Berliinis kui ka Gran Canarial.

Noor kunstitudeng Flo Kasearu maalib ja filmib ja kehastab elavaid skulptuure. Oma esimesel isiknäitusel „Konn kaevus” ArtDepoo galeriis näitab Flo vaatajatele oma värskeimaid maale ja videosid, mis valmisid nii Eestis, Berliinis kui ka Gran Canarial. Näitus viitab lühinägelikule maailmavaatele- kaevus istuva konna mõõteskaalale kuhu ei mahu selline mastaapne nähtus kui meri. Ka Flo videod on vägivaldsed väljavõtted esmapilgul täiesti suvaliste ja tähtsusetuna näivatest kohtadest ja tegevustest.

 

Flo õppis aasta aega Eesti Kunstiakadeemia kõrvalt Berliinis, performance- ja installatsioonikunsti grand old lady Rebecca Horni käe all. Vana kunstiautoriteet muutis suuresti Flo suhtumist maalimisse ja kunsti üldiselt. Berliinis ei maalinud ta näiteks mitte kordagi. Või kui siis võttis ta pintsli kätte ainult korra. Suve lõpus Eestis maakohta maandudes hakkas ta alguses kohusetundest maalima ja siis juba kire ja suure energiaga. Maalidega olid alguses plaanid suurejooneliselt kontseptualistlikud. Idee oli maalida Berliinis tehtud videodest realistlikke motiive, muutes veidi nende keskkonda, jättes mõned detailid ära või neid asendades. Eesmärgiga panna vaatajat kahtlema, kumba realiteeti uskuda – maali või videot? Maalima asudes asendus aga kontseptuaalselt realistlik lähenemine Flo maalistiiliga. „Ei tea kas põhjuseks oli minu vajakajäämine oskusest realistlikult maalida või minu kangekaelne käsi. Eks seda tulevik näitab.” Maalidelt on kadunud Flole omased liikuvad figuurid, mis on asendunud motiivikätkete ja keskkonna jäljendamisega.
Maalid ei oma näitusel iseseisvat tähendust, vaid nad toetavad või täiendavad videosid. Aitavad neid paremini mõista või anda kätte sõnastiku, millest lähtudes vidodele läheneda. Flo eesmärk maalides oli maaliromantilises keeles edasi enda sama tunnet, mis temas tekitab video.

 

Humana kujutab endast suurt konteinerit, kuhu saab tuua oma kasutatud riideid, mis vaestele jagatakse. Berliinis on väga palju punkareid ja kodutuid, kellel on taotluslikult auklikud riided seljas. Filmi peategelane on sellise aukliku tüübi vastand. Talle käib vastu tohutu kunstnike ülerahvastus, mis linnas valitseb.

 

Pallipoiss. Pidev palliga vastu müüri põrgatamine ei ole iseenesest midagi erilist, pigem on see üks igavamaid aktsioone, mis Berliinist leida võib. Seega pakub video vaid rütmilise elamuse, nii nagu Flo seda elu ja tempot linnas tunnetas.

Mulgi reisid kujutab endast Flo väljamõeldud muinasjuttu naisest, kes ei väsi Eestit promomast. Ulla läks 2006. aastal välislähetusse Saksamaale, kust ta mõtles endale ise töö välja. Nimelt jagas ta ühistranspordis inimestele eesti kohta informatsioonibuklette, vestles nendega sõbralikult, kirjutas aerosoolvärviga Berliini seintele tekste Welcome to Estonia, seisis Eesti saatkonna ees päevade kaupa postamendi peal ja ajas inimestele rahvariide mustrit külge jne. Kõik lõppeb sellega, et ta leiab endale järgmise ohvri, kellele oma riided üle anda. Siis väike tšarterlennuga puhkus soojal maal ning siis järgmisesse linna sama tegema. Peategelane on Flo jaoks kangelane, kes kutsub välismaal viibivaid eestlasi tagasi sünnimaale.

B & G  Videoperformanced hula rõngaga, mille Flo Berliinist leidis, et maailmale ring keerutades peale teha. Tegevus ühendab endas kujundliku sümbolistika + tervisliku tegevuse + uue linna tundma õppimise +  uue inimeste tundma õppimise, kui rõngas teda riivab. Või ujuma minemise, sest linnas on tänavad nii laiad ning inimesi vähe, et rõngas ei lõpeta lihtsalt muud moodi ringlemist. Esimene video on filmitud Berliinis, teine Gran Canarias.

 

< tagasi