Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 17.05.2006-27.05.2006

Triinu Lille

Ürgrüü

Liikumatu liikumine Artdepoos Triinu Lille "Ürgrüü", mida rütmistavad Ki wa helimaastikud, on tegelikult näitus, mida on kõige parem üksinda ja isekeskis vaadata-kuulata. Maalidest komponeeritud installatsioon moodustab vaataja ümber kokku tõmbuva keskkonna, mis omandab kolmanda mõõtme imaginaarse maakoha field-recordingule sarnaneva helifooni kaudu.
Eelmisel kevadel Eesti Kunstiakadeemia maali eriala lõpetanud Triinu Lille teeb Artdepoos oma esimese massiivsema isiknäituse. Väljapaneku pealkiri viitab kunstniku suhtele looduskeskkonnaga ning iidsele teadmisele energiatest ja igikestvast liikumisest. Säärane tunnetusviis on universaalne ega devalveeru isegi geograafilist või sotsio-poliitilist taustsüsteemi vahetades.
"Ürgrüü" maalid on oma koelt äärmiselt meditatiivsed: nende lakoonilise geomeetrilise lahenduse taga paistab tegelikult laiem motiivistik: oma kaootilises korrapäras võiks tegemist olla mikromaailmaga või sõna otseses mõttes vaatega rohujuure tasandilt. Teisalt on need maalid aga omamoodi kulgemise mustrid, rümid ja tempod, mida võib tajuda kergelt performatiivse maalilaadi taga. Ökodiip ja energeetiliselt struktureeritud omailm oleksid need märksõnad, mis "Ürgrüüd" ja kunstniku suhtumisi ilmselt kõige paremini väljendaksid. Samas on Triinu Lille maalid sedavõrd avatud struktuuriga sugestiivsed tekstid, et patt oleks ette ära öelda, mida Artdepoos "Ürgrüül" näha saab. Siin sõltub kõik ikkagi vaatajast.
Kunstnik on ise oma tööde kohta öelnud järgmist:
"Luubi all kulgemine. Elu voolab. Nähtamatu ning nähtava maailma kooseksisteerimine loob hingatava. Lained, helid, loodus, keskkond, liikumine, struktuurid, seosed, kulgemised põimuvad ning haakuvad üksteises. Liikumises esineb palju sarnaseid kordumisi (nii inimesena, tuulena, veena, elektrina, eetrina jne). Ürgpõhi, mille pindmistele kihtidele kasvavad vastavalt arengule, kasvutingimustele omased m?rgid, sagedused, liikumised, tühikud. Ennast ja ümbritsevat jälgides ning kogedes saavad uskumatud usutavaks. Peenmaailma kiired moodustavad meis ja meie ümber mõjutavaid laineid, voogamisi, voolamisi. Valgused, helid, värvused, loodus, keskkonnad, ühiskonnad, inimesed, konfliktid, rõõmud, mured, olemised, kokkupuuted. Meeletult tihe maailm pakub huvi. Soovitan hingata värsket õhku, kasvõi mõned minutid.Panen kokku värvused ja jooned. Kompan välju enda sees, väljas, keskkonnas. Lähen füüsilise maailma pildist kaugemale. Töötan abstraktsete, samas realistlike(vähemalt minu jaoks) liikumistega. Värvused ja jooned moodustavad erinevaid mõjusid. Siin ja praegu."

Meedia:

25.05.2006
Ürginstinktid lõuendil. Maris Takk
Postimees

< tagasi