Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 21.06.2006-22.07.2006

Alvar Reisner

Obsession Impossible

Noor maalikunstnik Alvar Reisner on hakkama saanud monumentaalse näitusega, mil nimeks "Obsession impossible": vaataja tähelepanu köidab Artdepoosse sisenedes tervet otsaseina kattev legendaarse arvutimängu Doom bänner, ülejaanud suureformaadilised maalid on dünaamilise kompositsiooniga ning detailirohked. Aga kes siis figureerivad piltidel?
Ja millest kunstnik meile üldse vestab?

Kogu "Obsession impossible" hakkab hargnema kolmest miniatuursest “portreest”: esimene neist kujutab üht standardset Doomi tegelast, sihtmark kõhul, teisel figureerib kunstniku sõnade kohaselt Inglise vutitaht David Beckham. Viimane minimaal on aga remix ühest Jan Vermeer van Delfti maalist. Kui peategelased tutvustatud, läheb suurematel piltidel mänguks lahti – omavahel võitlevad võimatud ja virtuaalsed tegelaskujud, ühesonaga mullid. Madalmaade maalikunstnik Vermeer van Delft on "Obsession impossible" seeriasse sattunud filmi "Girl with a pearl earring" tõttu, Beckham on aga pigem reklaaminagu ja kollase ajakirjanduse lemmik ning rohkem pälvib tähelepanu tema abikaasa kui jalgpalli mängu oskus.

Mõni aasta tagasi Eesti Kunstiakadeemia maali eriala loõetanud ja praegu samas magistrantuuris jätkav Reisner maalib jõuliselt ja laialt. Sama jõuliselt ja laialt sõidab kunstniku loomingusse sisse meediakara, popkultuur ja meelelahutustoostus. Kunstniku sõnutsi uurib ta oma teostes kinnismõtte erinevaid tahke normaalsusest ebanormaalsuseni ja jõuab lõpuks tõdemuseni, et kinnismõte on võimatu. Teisisonu üritab kunstnik küsida, kas David Beckham on ikka päris, või taandub temagi vaid tegelaseks Vermeeri maalides voi üheks võimalikuks sihtmärgiks Doomi mängus. Samas on Reisneri nägemuses saanud Doomi tegelased osaks Vermeeri loomingust, Doom omakorda esindab vägivaldset ebareaalsust, virtuaalset sõda ja tapmist. Meediamullid tekitavad piltides pööriseid, lahvatavad nagu plahvatavad pommid arvutimängudes. Kõige taustaks kõlab Doomi primitiivne soundtrack.

Meedia:

29.06.2006
Eesti maal, slovakkia foto ja hollandi video Tallinnas. Ave Randviir
Eesti Päevaleht

< tagasi