Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 25.07.2006-01.09.2006

KATRIN KOSKARU

Anna Politkovskaja

Mis juhtus Anna Politkovskajaga?

Noor ja talendikas maalikunstnik, 2005. aasta EKA Noore kunstniku preemia laureaat Katrin Koskaru on oma esimesel personaalnäitusel sukeldunud päevapoliitilistesse probleemidesse ning valutab südant maailma ebaõigluse pärast. Mõned formaadid on hiigelsuured, teised jälle miniatuursed, kompositsioonid dünaamilised ja süžeed ärevusttekitavad.

Koskaru järjekordse maaliseeria keskpunktis on horror ja terror – kunstnik on kehastunud vene naisajakirjanikuks või pigem rindereporteriks Anna Politkovskajaks ning toob meile uudiseid sõjakoledustest Tšetšeenias (nimetatud uuriv ajakirjanik on kirjutanud mitmeid raamatuid Tšetšeenia elanike igapäevaelust). Tõesti on õudne, maalidest kiirgab sõjapinevust ja lahingsituatsioone ning iga vaataja võib näitust külastades jumalat tänada, et ta on sündinud Eestisse ja mitte mõnda maailma kriisikoldesse, olgu selleks siis Tšetšeenia, Liibanon või Iraak.

Kunstnik ise on oma teostele saateks lausunud järgmist:
"Mind huvitab välispoliitika ja mind huvitab Eesti ja eestlase või õigemini minu enda osa selles välispollitikas. Mulle tundub, et sõda on selline teema, et enne kui tõsiselt asjast hoolima hakkad (võib-olla isegi kuni reaalse tegutsemiseni välja), tuleb end lasta olukorral välja vihastada, kasvõi lihtsalt sõda endale nii reaalselt kui võimalik ja vajalik ette kujutades. Ning siis tuleb hakata asjade üle järele mõtlema..."

< tagasi