Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 15.06.2004-15.07.2004

ANSALONE & AINSO

Tango x 2

Argentiina ja USA kunstnik uurivad tangot.

José Mario Ansalone (1943) on Argentiina kunstnik, kelle viimased isiknäitused on toimunud Palais de Glace muuseumis Buenos Aireses, New Yorgis Angel Orensanzi Fondi Kunstikeskuses ning Buenos Aireses Academia Nacional del Tango’s. Neist viimastes eksponeeris Ansalone koos Sirje Okas Ainsoga näitust “Tango X 2”.

Kunstiteadlane Kurt Müller on Ansalone töid iseloomustanud järgmiselt:


Kui sa oled juba kord tema töid näinud, ei saa sa neid enam eirata. Tema tööd on laetud mingi kummalise tragöödiaga, mida ei saa isegi siis eitada, kui kunstnik ise seda on soovinud. Ansalone maalid põhinevad joonistusel, figuurid püüavad oma kehast välja rabeleda ning tekib liikumine, mis aeg-ajalt näib kohmakas, aeg-ajalt pöörane, ja siit saavad alguse omanäolised mustrid.

Sirje Okas Ainso on Eesti päritolu kunstnik, kes on elanud ja õppinud Argentiinas ning USAs. Viimastel aastatel on Ainso elanud peamiselt New Yorgis. Kunstnikul on olnud isiknäitusi lisaks Buenos Airesele ja New Yorgile ka Kanadas (Toronto), Soomes (Helsingi), Boliivias (La Paz) ja Eestis (Pärnu). Lisaks on ta esinenud näitustel Rootsis, Prantsusmaal, Hispaanias ja Itaalias.La Pazi (Boliivia) suurima tiraažiga päevalehe kunstikriitik hindab Ainso Boliivias 1999.a. asetleidnud näitust teemal “Troopiline ja suurlinlik džungel” järgmiselt:

Intiimne kontakt Ameerika kontinendiga on tugevalt mõjutanud kunstniku nägemust. Tema töödes peegeldub sarnane maagiline realism ja fantaasia, mis enne teda on kuulsust toonud tervele reale nimekatele 20. sajandi ladinaameerika kirjanikele.

“Tango x 2” ühendab kahest eri rahvusest kunstnike vaated tangole. Viimane pole enam ammu vaid tants, vaid omaette maailm. Ansalone õlimaalid väljendavad tango müstilist poolt: salapära, groteski, nägemuslikkust. Ainso on oma töödes poeetiline, õrn, isegi romantiline. Kaks erinevat vaadet sulatatakse näitusel ühtseks tervikuks.


< tagasi