Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 07.08.2003-09.09.2003

PAÐA MIKUÐEV

Neli maali

Komi kaasaegne maalikunstnik Paða Mikuðev on üks olulisemaid soome-ugri kunstnikke tänapäeval.

Paša Mikušev (dokumentides Pavel) on sündinud 1962. aastal Komi Vabariigi pealinnas Sõktõvkaris. Ta on seitsmelapselise pere noorim laps. Pereisa oli traditsiooniline komi jahimees. Komimaal pärib peremärgi just noorim poeg ja nii on Pavel Mikuševi kunstnikusigneeringu Paša esimene täht isalt saadud peremärgi stiliseering.

Paša Mikušev on lõpetanud 1990. aastal Komimaal kõrgema kunstikooli. Praegu on ta õpetaja kunstikallakuga elitaar- gümnaasiumis. Samuti on ta Komi kultuuriajakirja ART peakunstnik. Koos Juri Lisovskiga kujundab Komi mütoloogiaentsüklopeediat, Juri Lisovskiga omab Mikušev ühist ateljeed ja nad esinevad tihti koos näitustel. Kunstinäitustega on ta esinenud nii kodumaal kui teistes soome-ugri maades, ka Eestis - Tartus ja Tallinnas.


Paša Mikuševi looming kuulub soome-ugri rahvaste perestroikale järgnenud ärkamisaja ruumi. Nii komi, mari, udmurdi kui ersa kunstis on levinud ekspressiivne rahvuslikul traditsioonil põhinev mütoloogilise sisuga maalikunst, milles kasutatakse ohtrasti vanu rahvuslikke sümboleid, kujundeid, kirju või märke. Paša Mikuševi on inspireerinud komide esimene tähestik (soomeugrilaste ainus oma tähestik), mille lõi 15. sajandil vene misjonär Permi Stefan. Samas on need iidse mäluga maalid äärmiselt kaasaegse hingega.

< tagasi