Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 30.04.2002-20.05.2002

JÜRI ARRAK

KEHA FÜÜSIKALINE RAHA

Jüri Arraku näitusetööd on vastloodud ning esitlusel esmakordselt, olles valminud spetsiaalselt Haus Galerii keldrisaali jaoks.

 

Näitus on kontseptuaalne. Arrak ise ütleb oma näituse kohta, et kui kehakeemiat võib pidada keha sisemiseks protsessiks, siis keha füüsika on selle väline avaldus. Niisugust sisemiste protsesside välist avaldust nii inimestes kui ühiskonnas ongi Arrak oma seekordse näitusega kujutamas. Kõike, mis on sisemine, võime me endale näitusesaalis või omakeskis ette kujutada, välist näeme aga üks-ühele täpselt niisuguses värvi ja vormi kombinatsioonis, nagu seda meile eksponeeritakse.

 

Jüri Arraku üks-ühene pildimaailm eksponeerib meile 5 kollasitehnikas maali, millel kujutatud ülivärvilises, rohelises, punases ja sinises väliskehas mehi, kes näitavad tõelisi erinevatest aegadest ja riikidest pärit rahatähti ja t¹ekke. Meeste ja rahatähtede omavahelised värvikombinatsioonid on paradoksaalsed ja ajastut ironiseerivad. Samas rütmis on loodud kogu ekspositsioon, millest 2 maali näiteks on kunstniku poolt nn. füüsiliselt purustatud lõuendi kehad, läbi mille kumamas maalide siseelu.

 

Värviaktiivset näitust tasakaalustavad teoste äikesed formaadid, mis jätavad näitusesaali piisava õhuruumi, et vaataja saaks teha pakutavast kunstist omi üldistusi.

< tagasi