Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 28.11.2001-08.01.2002

JUSS PIHO

TREPP

Kunstniku ja karikaturisti JUSS PIHO vaatemänguline väljapanek segatehnikas valminud muhe-sõbraliku huumori, iroonia, groteski ja fantaasiaga loodud pilte on turgutavaks vahepalaks aastalõpu tõsistele toimingutele.

 

Näitus kannab lihtsat ja maist, ent autori jaoks eelkõige filosoofilist pealkirja - TREPP.

 

See väike astmeline tee on korduvmotiivina paljudel kunstniku piltidel justkui alatine võimalus astuda ja minna, olgu siis siia- või sinnapoole mõttepiiri. Piho trepid lasevad kõndijail ilma pikemalt põhjendamata nii kaugusesse kaduda kui hetkeks seisatama jääda ja tagasi pöörduda. JUSS PIHO trepid kutsuvad kõiki neil kõndima ja sealt asju teisti vaatama.

 

Näitusel eksponeeritud 25 väikest tööd loovad intrigeeriva maailma, mis räägib meile tavaliste asjade ja inimeste tavatust koosolemisest. Maailma, kus kõik on tuttav, ent ometi nii teistmoodi, kus kõik tundub olevat lubatud, olgu siis kasvõi fantaasiates. Reana välja pandult mõjuvad tööd omamoodi kummalise jutustusena. See jutustus on nagu üks määramata alguse ja lõputa ring. Kust lugu parasjagu algab või lõpeb, on vaataja enda otsustada. Iga pilt, millel pilk juhuslikult peatub, annab võimaluse öelda: elas kord… või: kui nad veel surnud pole, siis.

 

Pildilt pildile liiguvad figuurid. Neid ümbritsev maailm koosneb treppidest, ukseavadest, majadest, teedest, millest iganes, mis neid kuhugi viib või tegutsema paneb. Kannud, piibud, kalad, õunad, kassid - kõike ja kõiki on pilditegelastel voli endaga ruumist ruumi kaasa võtta - olevuste ja asjade harjumuspäraseid rolle ning kasutusviise segi paisata, neid iseenesest mõistetava loomulikkusega kummuli või pea peale pöörata, väiksemaks või suurmaks mõelda.

 

Juss Piho loodud teistmoodi tegelikkust ei ole mängumaaks mitte üksnes tema pilditegelastele. Kunstniku fantaasia läbi muutuvad tema tööd vahendiks, millega vaatajale meelde tuletada argise rutiini mõttetust ning võimalust asju tavalisest erinevalt näha ja teha.

 

Juss Piho on kavandanud ka Eesti Ühispanga selle aasta jõulukaardid, mille neli originaaltööd on näitusel vaadata.

 

Eesti Ühispank ja Haus Galerii soovivad kõigile külastajatele toredaid näituseelamusi!

< tagasi