Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 29.10.2001-19.11.2001

MERLE SUURKASK ja EINIKE SOOSAAR

RUUMILUMM

Eesti Kunstiakadeemia lõpetanud tekstiilikunstnikud Merle Suurkask ja Einike Soosaar on loonud uue disaintekstiilide kaubamärgi, mis on mõeldud ökoloogilist mõtteviisi, kvaliteetset teostust, professionaalset disaini, hubasust ja isikupära hindavale inimesele.

 

Disainerite ideoloogiat ja kontseptsiooni sisustustekstiilide loomisel illustreerib ilmekalt 29. oktoobril galeriis \"Haus\" avatud 8 vaibast koosnev näitus \"Ruumi lumm\".

 

Tekstiil- ihu ja kodu ligi olev- kannab endas olemuslikult sõnumit igatsusest turvalisuse, lähedaloleku, puudutuse järele. Näitusel eksponeeritavad miniatuursed seinagobeläänid kujutavad ruume, kus aeg on peatunud.

 

Need on kui stoppkaadrid mälupiltidest, millele järgnev lahtikeriv lugu on iga vaataja isiklikust kogemusest mõjutatult erinev. Iga jutustava ruumipildi juurde kuulub \"lendava vaibana\", reaalsena, kombatavana, põrandavaip. Kujuteldav muutumas tõelisuseks ja vastupidi.

 

Lähtuvalt sisustustekstiilide olulisimast ideest - pakkuda terviklahendusi, on ka see näitus ansambel, mille kõik elemendid - materjal, formaat, värvikooskõlad ja installeerimismeetod on valitud terviku loomise printsiibil.

 

 \"Lumm tekstiili\" disainerid tahavad luua emotsionaalseid, ka hingeruumi puudutavaid esemeid. Seepärast on kõik tekstiilid valminud käsitööna ja inimese mõõdus. \"Lumm tekstiililt\" ei maksa oodata suuri põrandakatteid või pelgalt dekoratiivseid detaile vaid pigem esemeid, mis loovad ruumi hõrke aktsente ja sensuaalset meeleolu. Lihtsa disainiga, naturaalsetest materjalidest valmistatud põranda, - voodi, - akna, - padja - või lauakatted on eriti mõjusad neile lähedal olles, tundes lambavilla pehmust ja lõhna, koepinnal ristlevate lõngade koredust.

 

Sellisel vaibal on hea koos sõpradega kamina ees istuda või omaette olles joogat harrastada. Kuigi \"Lumm tekstiili\" ateljee asub Tallinna kesklinnas, endises tootmishoones, elavad kunstnikud ise linnast eemal. Looduse harmoonia, rahu ja kulgemise aeglasem rütm on mõjutanud ka disainitud esemeid.

< tagasi