Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 16.01.2007-03.02.2007

Külli Suitso

Endale külla

 

Jaanuarikuises Artdepoos on oma maalidega külas Taanis resideeruv eesti maalikunstnik ja graafik Külli Suitso. Näitusele tõi Suitso kaasa kümme suurt ja värvilist õlimaali, mis on valminud 2004 - 2006. aastal Eestis ja Taanis. Taanis elava ja töötava kunstniku näitust sünnimaa pinnal Eestis võib tõlgendadagi ühelt poolt nii kojutulemisena kuid ka küllatulekuna, tähendades ju mõnedes olukordades tegelikult ühte ja sama asja.

1996. aastal Tartu Ülikooli filosoofia teaduskonna maaliosakonna lõpetanud kunstnikul on seljataga pikk näitustegevusperiood, olles osalenud aktiivses kunstielus alates 1994. aastast. Kohe pärast kooli lõpetamist liitus Suitso ühe noorima liikmena Tartus tegutseva kunstnikerühmituse Kursi Koolkonnaga. Tartu maalitraditsiooni pallaslikku fooni on Tartu maali uue laine esindajaks tituleeritud Suitso maalides tunda julges värvikäsitluses ja hoogsates pintslitõmmetes.

Näitusel eksponeeritud tööde ühisväljaks on kunstniku personaalne ruum, selle muutumine ja liikumine ajas ning ruumis erinevate vaatenurkade alt. Kunstnik katsub piire enda ja loomingu, erinevate aegade ja kohtade vahel. Kuid need piirid on tinglikud, kergelt kombatavad ja tajutavad. Varasemad pildid 2004. aastast (“Tasakaal” ja “Mälujälg”) on veel Eestis maalitud, kuid koos maaliga “Aeg kasvatab kaldaid” algab Suitso loomingus Taani periood. Selle töö valmimisprotsessi kirjeldas kunstnik pika ja etapilisena. Alustades maali tegemist Taanis, käis autor siis vahepeal Eestis, tagasi minnes maalis järgmise kihi ja nii mitmeid kordi. Iga Eestis viibimine jättis oma jälje maalipinna kihistustesse. 2005. aastal maalitud "Toad", "Üks hing" ja "Sama hing" on ümmargused, jätkates ümarjate kujunditega seest-välja arenemise mängu. Suitso jälgib siin soome-ugri vanarahvatarkust  kõik head asjad on ümmargused. Väljapaneku tervikust eristuvad selgelt kolm kõige hilisemat, 2006. aastal valminud maali: “Minu tuba”, “Tuba” ja “Pruun tuba” meenutavad lõuendile lahti paisatud lehekülgi perekonnaalbumist või kaadreid tundeküllasest koduvideost. Kunstnik on siin episoodiliselt paigutanud “tubade” seintele personaalse laenguga pilte oma lähedastest ja perekonnaliikmetest. Kunstniku vaimusilmas kangastuvad stseenid minevikust ja olevikust. Nimetatud maalide valmimist 2006. aastal Taanis peab kunstnik ise oma senimaani kestva "uue perioodi” alguseks.

Praegusel hetkel elab ja töötab kunstnik Taanis, osaledes aktiivselt sealses kunstielus. Ka siinsel näitusel eksponeeritavate töödega “Aeg kasvatab kaldaid” ja “Roheline uks” esines Suitso 2005. aastal prestiižsel Charlottenborgi kevadnäitusel ning Kunstnike Sügisnäitusel Kopenhaagenis.

Kunstnik ise on oma tööde kohta kirjutanud järgmist:
Liikumine ja muutumine. Selles ringis voolame me kõik. Kohati on muutuste tase eriti intensiivne. Kohati on jälle valdav seismise tunne: turvalisus, arvatav kontroll olukordade ja asjade seisu üle. Muutused pingestavad inimest rohkem, tekib vajadus mõningate mina-aspektide ümberhindamiseks, nn uue ja vana integreerimiseks, piiride laiendamiseks/avamiseks tundmatuse poole.

Meedia:

30.01.2007
Maalid, tehtud kodus ja võõrsil. Teet Veispak
Postimees

< tagasi