Kunstifilmid

14. RICHARD UUTMAA - Võrgukuurid - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika

See kunstniku poolt armastatud vaade Altjale erineb oluliselt oma tavapärasest koloriidist, autor on eksperimenteerinud roosade toonidega, mis ei ole tema loomingule valdavalt iseloomulikud, tehes töö seda enam tähelepanuväärseks, vaheldades isikupärasena Uutmaa sünkjas-siniste merede motiive. Teksti autor ja loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

17. Tiit Pääsuke vaatab 1975. aastal välja bussiaknast

Tiit Pääsukese vaade bussiaknast koondab mitmed 1970ndate aastate rütmid - modernse dünaamika, hüperrealismi sugemed, teatud ajastu stiilijooned ning maalija enda vaatenurga kujutatule, mis asuks nagu kusagil kõikide aegade ja olemiste vahel - igavesti teel...Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, Loeb Piia Ausman.

Sügisoksjon 2022. Johannes Greenberg

Erakordne, suuremõõtmeline, sõja-aastatel valminud teos pärijate koondportreega on märgitud Greenbergi monograafias ja esinenud korduvalt näitustel. Maal on kantud autorile niivõrd iseloomulikust eksperssiivsest melanhooliast ja mõtlikkusest. Teos viitab pigem meeleseisundile kui olukorrale. Greenberg oli tuntud süvapsühholoogiliste maalide loojana. Teos on vaieldamatult museoloogilise väärtusega. 

EESTI GRAAFIKA JA JOONISTUS - 2023 KEVADOKSJON

Haus Galerii on graafikatehnikas valminud teostele Eesti kunstis pööranud viimastel aastatel suunatud tähelepanu. Graafika on oma teostuselt komplitseeritud ja meisterlikke oskusi nõudev meedium ning eesti kunstnikud on selles laadis olnud äärmiselt virtuoossed ja mitmekülgsed loojad. Graafika on läbi siinse kunstiajaloo järginud ajastu trende ning olnud nõukogude perioodil pelgupaigaks ka mitmetele maalijatele, kuna graafika oli vähema tsensuuri all kui maalikunst. Haus Galerii 2023. aasta kevadoksjon annab ülevaate eesti graafika arengutest kronoloogias, 20. sajandi algusest kuni tänapäevani.  Siinkohal meeoleolukas sissejuhatus graafikaoksjoni näitusele Haus Galeriis. 

15. RICHARD UUTMAA - Kolm buketti - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika

Uutmaa imeline kompositsioonitihe maal pigem õhustikust kui lilledest, mis käsitleb Eesti kunstis läbivalt niivõrd olulist teemat nagu seda on lilled aknal, tihti avatud aknal – sümboliseerimaks vabaduse ihalusi. Intriigi loob teosel lauaservale pillatud punane rätik. Teksti autor ja loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

18. Saaremaa tüdruk lambaga - Johannes Võerahansult

Johannes Võerahansu on ikka poetiseerinud lihtsat eesti elu. Tema pintsli all muutuvad külad, inimesed ja töised olukorrad lüüriliseks nagu ka see Saaremaa tüdruk siin 1938. aastal, kes omasoodu päikese käes lammast pügab. Teos pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teos filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

16. RICHARD UUTMAA - Sügismaastik - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika

Ka sügis on kunstniku loomingust ju tegelikult tuttav, ometi mõjub see alati harukordsena. Ootuspäraselt samastame teda pigem sügisese mere kui metsaga. Ometi maalib Uutmaa kuldseid kaski. Ilmselt on kaskede tulikollane siin samaväärne mere sinisega – kus tähelepanelikule Uutmaa loomingu vaatajale on teada, et olulisim väljakutse on kunstniku joaks värvide arvutute võimaluste abil loodud emotsioonide mitmekesisus. Teksti autor ja loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

Sügisoksjon 2022. Jaan Elken

Maal kuulub näidete hulka, kus väga tuntud ja tunnustatud maalija suudab üllatada varajase perioodi tööga. 22-aastane arhitektuuritudeng Jaan Elken on siin noor ja romantilinegi, kujutades papagoid ja televiisorit ning looduse kaskaadi kauguses - jahe koloriit, abstraktse ja figuratiivse sulandumine ning looduse läbipõimumine tehnoloogilise ja urbanistliku tunnetusega on jäänud Elkenile omaseks ka tema hilisemas loomingus. 

KEVADOKSJON 2023 - TEOSEID SHOWROOMI SEINTELT

Märkimaks Haus Galerii 26-aastast oksjonite traditsiooni on galeriis avatud oksjonite showroom, mis pöörab väärt kunstiteostele tähelepanu aastaringselt. Täna oleme sellesse ruumi seadnud näituse Hausi 2023 aasta kevadoksjonile tulevatest teostest, esitlemaks esmalt väikest, ent sisukat vaadet eesti kunstiajalukku.  

Showroom esitleb oksjonite kontekstis rariteetseid ja hinnatud teoseid ning autoreid nagu Konrad Mägi, kellelt Hausi oksjonil on seekord väljas teos, mis on dateeritav 1914 – 1916 aastatesse, kulmineerudes ehedalt postimpressionistliku maalikäsitlusega ja köites mägilikult erakordse värviintensiivsusega. Samuti leiate siit varajase 1935. aasta maalieksperimendi Kaarel Liimandilt, 1941. aastal loodud tundliku varakevade impressiooni Johannes Võerahansult, 1945. aasta maalitiheda rannaküla vaatega figuraalkompositsiooni Richard Sagritsalt aga ka tundliku vaate 1974. aasta tulbikimbule Peeter Mudistilt ning nii mõndagi veel. Kuraator Piia Ausman. Filmi autor Nando Grancelli. 

19. Mänguline aktimaal Paul Alliku loomingu kõrgperioodist

Paul Allik on eesti moodsa kunsti klassika üks kaunemaid maalijaid. Alliku pintsel oli hoogne, vaba, kammitsemata, kombineerides õhulisi otsekui tantsisklevaid värvilaike ja kontuurjaid jooni üheks musikaalseks tervikuks, nii ka sellel joviaalsel aktimaalil. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

Sügisoksjon 2022. KONRAD MÄGI

 

Konrad Mägi teos Haus Galerii 2022. aasta sügisoksjoni valikust. Pariisi kunsti metropoli emotsioonidest ja kogemusest täidetuna jõudis Konrad Mägi 1908. aasta suvel Norrasse - loodusesse, kus kuulata omaenese häält ja asuda maalima, mis Pariisi müras muutus pea võimatuks, kuigi kunstnik sellesse linna tagasi ihkas. Norras algas Mägi esimene ulatuslik loomeperiood!

VIDEOKATALOOG: 1966 - TÄNAPÄEV

Haus Galerii 2023 aasta kevadoksjoni kollektsiooni videokataloog, mis sisaldab meeleoluka muusikalise kujundusega ülevaadet 77-st teosest. Teosed on valminud aastatel 1966 - 2023 ja esitatud kronoloogias.  Tähelepanu all on eesti moodsa kunsti klassika - see kunstnike põlvkond, kes tuli areenile peamiselt 1960ndate lõpus ja 1970ndate alguses aga ka hiljem. Teostest on laiapõhjaliselt kirjutanud kunstiloolane Heie Marie Treier, kelle tekste on filmile kohandanud ja peale lugenud oksjoni kuraator Piia Ausman. Režii ja teostus on professionaalselt filmitegijalt Nando Grancellilt, kelle kaamerasilm toob lähemale teoste maalitehnilised detailid, aidates näha nende valmimise nüanse ja kõnekaid kompositsioone. 

17. RICHARD UUTMAA - Kalapaadid kaldal - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika

Kalapaadid kaldal on emotsionaalselt äärmiselt mõjus teos, kus autor on suutnud kõrvutada teatud müstilisuse ja reaalsuse. Rannal valitseva filmilikult dramaatilise vaikuse, seisaku, hetke äreva ootuse ning loodusestiihia taamal koonduvate pilvedega. See teos tõestab veelkord Uutmaa äärmist meisterlikkust mereainese edasiandmisel, mida ta kogu oma olemusega sügavalt ja hingepõhjani tunnetas. Teksti autor ja loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

20. Kaunis veekandja Rene Kari abstraktsioonis

Rene Kari teos veekandjaga on õrn ja tundlik teos. Karile iseloomulikult peitub ka siin figuurjaid jooni, liikumisi ja seisakuid. Maaliruumid algavad ja lõppevad üksteises täpselt, süsteemselt, peente varjude ning värviülemine-kutega, milles pintslipuudutus on märkamatu. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman

 

Sügisoksjon 2022. Adamson - Eric

 

Teos Haus Galerii vanema kunsti klassika oksjoni valikust 2022 aasta sügisel. Kunstniku hiilgeperioodil valminud natüürmort on intensiivne, kuid samas õhuline. Tihe pintslitöö on loonud mitmekihilise kompositsiooni, kus värvid on esile tõstetud mitte lärmakalt, vaid elegantselt ja tundlikult. 

18. RICHARD UUTMAA - Tallinna vaade - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika

Tallinn ei ole Uutmaa loomingus olnud sugugi sage, ometi on linn teda intrigeerinud. Kuigi kunstnik maalib arhailist ja kivideni tänavaisse juurdunud linna, ei ole selles töös terakestki staatikat. Uutmaa maalib õhku linnas, selle tuult tema müüridel, maalib linna kui merd, mille kohal liiguvad pilved ja vaheldub valgus. Teksti autor ja loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

21. Kunst armastab kasse - Aleksander Vardi ka - 1930.aastal

Aleksander Vardi haruldane varase perioodi teos, mil ta signeeris end veel nime all Bergman. Natüürmordid olid Vardi üheks meelisžanriks, see kammerlik kassike korvis ajastulikult buduaariliku roosikimbu all on armsalt ootamatu leid Haus Galerii 2021 aasta kevadoksjoni valikus. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

19. PAUL BURMAN - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika kollektsioonist

Paul Burmani maal, mis kannab hetkerõõmu ja tugevalt ekspressiivset maalilaadi. Just ekspressionistina on Burman Eesti kunstipildis eriliselt esile on tõusnud, olles vaieldamatult Burmanite kunstnikedünastia üks jõulisemaid esindajaid. Teksti autor kunstiloolane Eero Epner, loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

HAUS/SÜGISOKSJON 2022/ Tiiger kassiga

Haus Galerii 25. aastapäevale pühendatud kunstioksjonite sarja juhatab sisse eesti kunstis märgiline Eduard Wiiralti teos, "Tiiger kassiga" 1937 - 1950. 

Tiiger on omanud olulist rolli mitmete kunstnike modellina, võludes neid suursuguse ja graatsilisena ning esinedes positiivse mõjuvõimu sümbolina. Wiiralt imetles Tiigrit Pariisi loomaaias, kus too talle usaldavalt poseeris. Wiiralt jäädvustas selle looma ikoonilisena kunstiajalukku niisama nagu hiljem kassigi, kes tiigri väikese sugulasena kehastaks justkui tolle pehmemat ja ohutumat poolt. Autor, filmikunstnik Nando Grancelli, tekst ja loeb kuraator Piia Ausman.

22. Oskar Hoffmanni teel olijad 19. sajandi lõpust

Hoffmanni laad on siin veel oluliselt vabam, kui tema hilisematel tuntud talupoja portreedel. Otsiv, õhuline ja tulvil valgusmeeleolusid. Kunstnik kujutab üht päikeselist päeva ja teel olijaid. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendud Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

23. Roman Nymani arhailine vaade kalurikülale

Sõja-aastail pöörduti arhailiste taluteemade poole, mis püüdsid näidata elu sellisena nagu see peaks olema, rahuliku ja muutumatuna, vaatamata keerulisele eluolule. Siingi teeb kaluripere oma igapäevatööd, viidates nii töö enda kui ka põlvkondade järjepidevusele. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

21. ANTS MURAKIN - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika kollektsioonist

Ants Murakini veel kodumaal valminud varane töö, mis vaatab jõuliselt arhailisele vanalinnale. Ranged vormid rõhutavad selle arhitektuuri dünaamikat ja keskseid motiive. Teose lugu kattub linna enda looga, olles säilinud läbi II maailmasõja pommitamiste siiski. Seda Murakini linnavaadet tabas kunagises Kreutzwaldi tänava korteris mürsukild, mis töö läbistas ning mis hilisema restaureerimise käigus parandati. Teksti autor kunstiloolane Eero Epner, loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

24. Tüdruk paadisillalt, Oskar Obsti maalil

Ants Laikmaa õpilase, Oskar Obsti realistlik pintsel on siin jäädvustanud tüdruku paadisillal, kes on tulijaid tervitamas või merele minejatele järele lehvitamas nii nagu vaataja seda hetke näeb. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman

 

22. EDUARD WIIRALT - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Graafika klassika kollektsioon

Eduard Wiiraltist on kõneldud palju, tema nimi on muutnud Eesti graafika võrdkujuks läbi aegade ja kunstiperioodide. Andeka meistrina suutis ta käsitleda nii vormi, kui tabada sisu sügavusi. Eduard Wiiralti unikaalne graafiline leht "Viis naist" pärineb tema hinnatud Pariisi perioodist, olles valminud 1928. aastal, ajal mil see kunstilinn oli tulvil elu, boheemlust ja loomingut. Vaid mõned aastad hiljem valmisid tema kuulus "Kabaree" ja "Põrgu".

1 2 3 4 5 6 7 8