Kunstifilmid

Valdur Ohakas. Lamav akt peegliga. 1960ndad

VALDUR OHAKAS (1925-1998). Akt. 1960ndad

Kestus 2:14

Pärast suurt isiknäitust 1991 aastal, süttis Valdur Ohaka kodu, kus kunstnik hoidis oma teoseid. Suur osa töödest hävis tules. Filmlõik näitab ühte pääsenud teost. Teksti on kirjutanud kunstiloolane Eero Epner. Lugenud Lembit Peterson. Teos on esitletud Haus Galerii kevadoksjon 2019 valikus. 

 

KUNSTITEOSED AJAJOONEL, II OSA

Haus Galerii korraldab eesti kunstiklassika sügisoksjoneid juba pea veerand sajandit. Siin meeleolukas pilk kunstiteostele, 2020 aasta sügisoksjoni näituselt - 1960ndatest aastatest kuni 2000ndetate alguseni. Tekstid kunstiloolane Eero Epner, lugenud näituse kuraator Piia Ausman. Filmi autor Haus Films, loovjuht/režissöör Nando Grancelli. 

2. Maastiku meditatsioon - Anatoli Kaigorodov

Teos, milles on tunda juugendi järelkaja, selle imelise kunstivoolu puhtaid, dekoratiivseid mõjusid, mis on ühendunud sügavalt sisuka pilguga ühele Põhja-Eesti rannikule Anatoli Kaigorodovi nägemuses. Töö Hausi 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor ja loeb Piia Ausman.

2021 VANEMA KUNSTI KLASSIKA OKSJON - EVALD OKAS "VANA KALUR"

Hämmastavalt suurejooneline psühholoogiline portree ühest Kihnu vanast kalurist, keda maestro Evald Okas südamesoojuse ja empaatiaga maalis 1950ndate aastate algul. Teos sai hiljem tema monograafia kaanetööks. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni valikust. Filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

HAUS GALERII 2021 SÜGISOKSJON - Vive Tolli unikaalne teos

See Vive Tolli 1957. aastal valminud teost "Asfalteerijad", kuulub kunstniku varasesse loomeperioodi, mil fookuses olid töö ja inimesed. Töö pärineb Haus Galerii 2021 aasta sügisese graafikaoksjoni kollektsioonist. Unikaalseks teeb teose pretsedent, et sellest on säilinud ka autori eelversioon, print plaadilt, millega kunstnik edasi töötas. Filmitutvustus kaasab loo nii tööst kui selle tehnikast.

1. SADAM

Sadamate kujutamine oli Eesti kunstiajaloos tugevalt levinud, nii enne kui pärast Teist maailmasõda. Sadamat tajuti kui piiripunkti maismaa ja mere vahel kõneledes inimese ja looduse kokkupuutest. Lisaks sadamas seisvatele laevadele portreteeriti ikka merelt tulevaid või sinna minevaid kalureid. Sadama motiivi sage esinemine Eesti kunstis näitab selle tähendusrikkust: sadam võis olla kunstniku jaoks nii romantiliste igatsuste väljendaja kui ka karm tööpaik, nii linnasiluetti kujundav maamärk kui ka atmosfääri loov ja Eesti identiteedile omane paik.

 

Priidu Aavik. Autoportree. 1948

Priidu Aavik (1905-1991). Autoportree. 1948 

Kestus 1:55

Filmilõik Priidu Aaviku autoportreega loob ülevaate kunstniku meeleoludest 1948. aastal, mil nõukogude võimu surve loojatele üldiselt tugevnes. Maal on nii mitmeski mõttes tähendusrikas. Filmile on teksti kirjutanud kunstiekspert Mai Levin ning lugenud näitleja Maria Peterson. Teos on esitletud originaalis Haus Galerii kunstiklassika oksjoni näitusel Kevad 2019.  

3. Sõjajärgne Tartu Nigul Espe poolt vaadatuna

Sõjajärgsed ülesehitustööd on leidnud kunstis kajastamist mitmeti. Ilmselt on neis hetkedes olnud kunstnikele nii lootust kui lohutust, mil maalikast seatud sinna, kudu on koondunud korraga nii mälestused sellest, mis oli kui ka ideed, sellest, mis tuleb. Teos Hausi 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

HAUSI SÜGISOKSJON 2021 - Rahvapidu Elmar Kitselt 1959.aastal

Elmar Kitse hingepuudutav teos ja filmiline vaade Eesti rahvapidude traditsioonile. Töö on esitletud Haus Galerii 2021. aasta sügisoksjoni kollektsioonis. Kompositsioon rahvapeolistega Taevaskojas 1959. aastal. Film esitleb maali detailselt, laulab Sirje Vaask, Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise Naiskoori president. Filmi autor Nando Grancelli. Oksjoninäituse kuraator Piia Ausman.

2. LINNAD

Eesti kunstiajaloos eelistatakse linnasid kujutada kui ajatuid ja romantilisi kohti. Progressi asemel keskendutakse pigem agulitele, varemetele, parkidele või vanalinnale. Samuti näeme linnavaadetel harva inimesi, kuna linnad on justkui isetekkelised ja nende areng on seisma jäänud aastakümneid tagasi. Säärane viis otsida ja leida linnades romantilist ning isegi sentimentaalset väljendab kunstnike  igatsust ajatu ruumi järele. 

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. August Albo. Talvine maastik. 1950ndad

Haus Galerii on ikka esitlenud kunstioksjonite valikus autoreid, kes asunud kunagi kodumail ent liikunud siit edasi laia maailma ja seda erinevatel põhjustel. Peterburis kunsti õppinud eestlane August Albo jätkas oma loometeed USA-s, olles seal pupulaarne kunstnik, kelle teosed leidsid mastaapselt reprodutseerimist, teda tunti kui suurepärast tegelikkuse illusioonide loojat, mida tõendab ka käesolev maagiline talvevaade.

1. ANTS LAIKMAA - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika kollektsioonist

Ants Laikmaa, selle eelkõige Eesti mainekaima portreedemeistri huviorbiidis olid ikka ja taas vanad talumajad, mida ta samuti omal moel portreteeris. Laikmaa kõneles nende mälukihistustest, laialipihustumisest maastikus - talud ja maad nende vahel, mida mööda kõndida. Väheste vahenditega on kunstnik suutnud siin hingestada ka kõige lihtsama motiivi. Teksti autor kunstiloolane Eero Epner, loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

Ülo Sooster. Abstraktsioon. 1967

Ülo Sooster (1924-1970). Abstraktsioon. 1967 

Kestus: 1:19

Pilk Ülo Soosteri mitmepalgelisse maailma - dissitentlik ja avangardne, askeetlik ent tulvil loomejulgust. Soosteri kahepoolne töö lille ja päikesega intrigeerib ja tekitab elevust. Teksti filmilõigule on kirjutanud kunstiekspert Mai Levin, lugenud näitleja Lembit Peterson. Teos on originaalis eksponeeritud Haus Galerii 2019 kevadoksjoni näitusel. 
 

3. MEIE ELU KANGELASED

Kunstiajaloos portreteeritakse ikka ja taas tähtsal kohal olevaid ja ühiskonna arengut suunavaid inimesi. Eriti tellimuskunstis annavad tooni kuningad, kodanlased ja väepealikud. Kuid nende kõrval on kunstnikud tundnud alati huvi ka palju lihtsamate natuuride vastu, kes jäävad anonüümseks, ent illustreerivad ilmekalt ühiskondlikke protsesse. Kunstnikele meeldib jälgida sääraste inimeste vahetut olemust ning elukogemusest jutustavaid nägusid. Tavaliste inimeste jälgimine nende argises keskkonnas on kahtlemata võlunud autoreid eri aegadel ja eri kohtades.

 

2. EDUARD KUTSAR - HAUS KEVADOKSJON 2022 - Vanema kunsti klassika kollektsioonist

Eduard Kutsari suureformaadiline taluvaade, mida kunstnik kujutab omamoodi igatseva pilguga. Töö on eesti maalikunsti arhailise poeesia iseloomulik näide. Armsa teemavaate kõrval tegeleb Kutsar siin aga ka koloriidiga, mis meenutab prantsuse Barbizoni koolkonna autorite värvigammat ja käsitlust, kes said tuntuks 19. sajandil Fontainebleau lähistel. Teksti autor kunstiloolane Eero Epner, loeb kuraator Piia Ausman, režissöör Nando Grancelli.

Richard Sagrits. Kadrioru loss talvel. 1958

Richard Sagrits (1910-1968) Kadrioru loss talvel. 1958 

Kestus 1:32

Kadrioru loss on läbi aegade olnud tähelepanu keskpunktis, sinna on koondunud nii kunst kui võim. Just sellest kõneleb filmilõik R. Sagritsa maaliga. Teksti on kirjutanud kunstiloolane Eero Epner. Lugenud Tarmo Song. Teos on originaalis ekponeeritud Haus Galerii kevadoksjon 2019 näitusel.  

 

5. Botaaniline lüürika Malle Leisi akvarellil

Botaaniline maailm on Malle Leisi loomingu pärisosa ja indentiteet. Lilli, taimi, aedvilju läbi erinevate aastaaegede on tema teostel ikka ja erinevais tehnikates, siin ja seekord akvarellil, mille sulanduv kergus laseb aimata äratuntavalt ja täpselt nii mõnegi nostalgilise lille, ka murtud südame. Toes Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

1 2 3 4 5 6 7 8