Uudised > Raimond Valgre meeleolud Haus Galeriis 6. detsembril

Raimond Valgre meeleolud Haus Galeriis 6. detsembril

558.t2.jpg

Muinaslood ja muusika on detsembrikuusse otsekui loodud – viimane samm vana aasta lõpu suunas ja kingad vaikselt näpus, et astuda tantsiskledes uude. Raimond Valgre muusika on selleks tantsuks valmis.

Kolmapäeval, 6. detsembril algusega kell 19.00 toimub Haus Galeriis, Uus tn. 17 kontsert.

Raimond Valgre loomingut interpreteerib akordionil meie tunnustatuim ja virtuoosseim akordionist Henn Rebane, õhtut juhib Jüri Aarma. Kontserdiga esitleb Henn Rebane uut CD-plaati, kus Raimond Valger looming on saanud kuuldavaks vaid akordionil. 

Henn on öelnud: „Idee Valgret akordionile teha tiksus aastakümneid, kuid tõeline arusaam tuli kaks aastat tagasi ja asusin kirjutama. Kuna olen aastate vältel akordioniga peaaegu kokku kasvanud ning tunnen pilli võimalusi, kasutasin erinevates lugudes põnevaid eri ajastute muusikalisi ja tehnilisi võtteid. Sellele vaatamata kinnitan, et Valgre ei ole nendest lugudest kuhugi kadunud, kuigi üllatusi leiate igas palas.“

Raimond Valgre (7.10.1913 – 31.12.1949) on Eesti armastatumaid laululoojaid. Ta on kirjutanud pea sadakond laulu, mis on jäänud sügavalt rahva südamesse. Valgret innustas 1920ndate algul Eestisse jõudnud džässmuusikast. Tema peamiseks teemaks sai armastus läbi võitude ja kaotuste. Valgre oli suurepärane muusik ning mängis lisaks klaverile, kitarrile ja trummidele ka oma lemmikpilli akordionit, mille meeleolud ja võimalused on Henn Rebane uuel plaadil ära kasutanud ja toonud Valgre tänasesse päeva just ja üksnes läbi selle pilli kõlade. 

Plaadilt ei puudu ka kunst, mis kontserdi just Haus Galeriisse on toonud. Nimelt  CD- ümbrisel on kasutatud Valgre kaasaegse, Eesti kunsti vaieldamatu suurkuju, Eduard Wiiralti 1929. aastal Pariisis valminud haruldast orginaaljoonistust „Akordionimängija“. Teos on kontserdipäeval galeriis ka eksponeeritud.

Kontsert on külalistele tasuta, osalejate arv on piiratud, palume oma tulekust kindlasti teada anda hiljemalt  6. detsembril kell 15.00 haus@haus.ee või 64 19 471 . Plaati on võimalik osta Haus Galeriis kontserdi ajal ning ka hiljem.

Kauneid kunsti ja muusikaelamusi,

Haus Galerii ja Henn Rebane 

< tagasi