Uudised > Pildilugu. Edgar Valteri Suveöö unenägu

Pildilugu. Edgar Valteri Suveöö unenägu

509.t2.jpg

Järvi Pust, Haus Galerii galerist

Edgar Valter (1929 – 2006) on tuttav nimi pea igale eestlasele ja kindlasti ka midagi enamat kui ainult nimi, sest on ta ju raamatuillustraatorina andnud silmale nähtava välimuse hulgale tegelastele, kes on olnud kaaslasteks nüüdseks juba mitmele põlvkonnatäiele nende suureks kasvamise aastatel ja tihtipeale veel hiljemgi. Kunstnikuna oli Edgar Valter läbi ja lõhki iseõppija. Suure pere lapsena lõpetas ta 1945. aastal Tallinnas mittetäieliku keskkooli ja peale seda algas kohe ka tema töömehe elu, mil ta töötas küll madrusena, küll maalrina ja veel õige mitmes väärikas ametis.

Pildil: Edgar Valter, „Suveöö unenägu“ õli, papp, 1966

Esimesed tema joonistatud karikatuurid jõudsid ajakirjanduses avalikkuse ette juba 1944. ja esimene tema illustreeritud lasteraamat oma lugejateni 1948. aastal. Vaatamata oma tuntusele tuleb fakt, et armastatud raamatugraafik on muude tööde kõrvalt tegelenud ka maalikunstnikuna, paljudele endiselt üllatusena, ent muudest tegemistest sõltumatu maalilooming on olnud Edgar Valteri elus olulisel kohal just alates 1960ndatest aastatest. 

Kuigi maalikunstnikuna on Valter kindlasti saanud seigelda temaatiliselt vabamana kui illustraatorina, on ka tema maalidele omased literatuursed vihjed. „Suveöö unenägu“ on küll piisavalt üldine pealkiri, ent viib kesisemagi lugemusega pildivaataja mõtted Shakespeare´i surematule loomingule, lisades selle teose mõtestamisele kohe ühe tasandi juurde. Geomeetriaga lähedases suguluses olevate figuuride poosid on vaoshoitud, ent poeetilised, mehele-naisele sekundeerivad kohale saabunud loom ja lind. Terve maailm on hetkeks peatunud selles nähtamatu, ent nõidusliku kuuvalgusega täitunud hetkes.       

Edgar Valteri töö "Suveöö unenägu" kuulub Haus Galerii XLI kunstiklassika oksjoni valikusse. Oksjon toimub reedel, 21. aprillil kell 19.30. Oksjonitöödega saab tutvuda galeriis ja veebikataloogiga kodulehel siin.

< tagasi