Uudised > KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Richard Uutmaa, "Jõemaastik kuuvalgel"

KUNSTIKLASSIKA OKSJON: Richard Uutmaa, "Jõemaastik kuuvalgel"

455.t2.jpg

Richard Uutmaa (1905 – 1977) lõpetas 1935. aastal Nikolai Triigi õpilasena „Pallase“ ja eelkõige teab kodumaine kunstisõber teda rannarahva elu-olu ja meretemaatika toojana eesti maalikunsti. Siiski on Uutmaa looming žanriliselt kõvasti mitmekesisem, sisaldades endas nii natüürmorte, linnavaateid kui ka maastikke, kus merelähedus sootuks puudub. 1950ndate alguses võib täheldada Uutmaa pöördumist puhta maastikumaali poole, millele annab „ehtuutmaaliku“ varjundi tema oskus välja tuua looduses esinevaid meeleolusid.

Kõnealuse teose kontekstis on huvitav, et just 1955. aastast on teada mitmed tema kuupaistemaastikud. Looduse kujutamine öises valguses oli üks teda tollal köitnud maaliprobleemidest, millele võib liita tema elupõlise kiindumuse vee maalimise vastu. Ühes intervjuus Martti Soosaarele on ta öelnud, et „vee maalimist võib teatud määral võrrelda võimalustega, mis tekivad valguse ja varju piirimail“. Antud motiiv loob suurepärase mängumaa mõlema küsimusega tegelemiseks.

„Jõemaastik kuuvalgel“ illustreerib peale hõbedase suveöö ka suurepäraselt seda, mis üldisemalt hakkas toimuma mitte ainult Uutmaa loomingus, vaid ka 1950ndate keskpaiga eesti kunstis üldisemalt. „Rangelt soovituslik“ realism segunes üha enam impressionistlike võtetega, päevakorda kerkisid valguse-, värvi- ja faktuuriprobleemid. Samas pole siin tegemist pelgalt maalitehniliste pilotaažitrikkide demonstratsiooniga - vaatajani on toodud eesti maastiku lihtsus ja poeesia. 

Richard Uutmaa töödega saab tutvuda Haus Galeriis avatud oksjoninäitusel ning internetikataloogis siin. Oksjon toimub reedel, 28. oktoobril kell 19.30 galerii ruumides.

< tagasi