Uudised > Kevadoksjoni kunstikild: Lepo Mikko

Kevadoksjoni kunstikild: Lepo Mikko

584.t2.jpg

Kallis kunstisõber!

Oksjoninädalal jätkame pildilugude kaudu nimekate kunstnike tutvustamist. Luubi all on Lepo Mikko ja tema õlimaal „Natüürmort korviga“.

Lepo Mikko (1911–1978) lõpetas „Pallase“ Nikolai Triigi õpilasena 1939. a., kuuludes kooli andekamate õpilaste hulka. Eesti kunstiajaloos on vähe kunstnikke, kes oleksid elanud üle sedavõrd erinevaid poliitilisi režiime ning võnkunud sellega oma loomingus tundlikult kaasa.

Pildil: Lepo Mikko. Natüürmort korviga. 1962

1940ndate esimesel poolel oli Mikko loominguliselt heal ja stabiilsel tasemel, žanriliselt üsna mitmekesine. Kunstiarvustajad märgivad eriti Tartu vaateid (Mikko elas 1944. aastani Tartus), kuid omaette koht on natüürmortidel ja väikesemõõtmelistel maaelu kujutavatel piltidel. Kunstniku peen, artistlik ja elegantne maneer ning rõõmus elukaemus on just nende maalide sisuks.

1950ndatel hakkas Mikkot huvitama monumentaalmaal. Koolist saadud tugevat prantsuse modernistlikku vormikooli rakendas ta hiljem suuremõõtmeliste kompositsioonide loomiseks.    Maaliklassikaks on saanud tema 1950. aastate lõpu ulatuslik muusikariistade seeria, hulk kauneid natüürmorte pillide, kannude, linikute ja raamatutega.

1960. aastaga algab kunstnikule intensiivne ja stiililiselt kirju tööperiood, mil ta väljendas ennast mitmeosalistes figuratiivsetes kompositsioonides. Teatavasti on Lepo Mikko Teaduste Akadeemia Raamatukogu keraamilise seinapannoo – mis kujutab suurte sümboolsete figuuride abil perekonda, haridust ja teadust – kavandi autor.

Mikko hilisloomingu kuulsaimad teosed on „Kollane madonna“ ja „Natüürmort granaatõuntega“. Haus Galerii kevadoksjonil on Lepo Mikko esindatud tööga „Natüürmort korviga“ (1962), mis on maskuliinselt asise esemetevalikuga ja peenes värvigammas mikkolikult kindla ülesehitusega. Teisisõnu on see meisterlik teos vaikelu kergelt geometriseerivas ning tugevate kontuuridega laadis, mis kujunes välja 1950/60ndate vahetusel.

Haus Galerii kevadoksjon toimub reedel, 27. aprillil kell 19.30. Oksjonitöödega on võimalik tutvuda veebikataloogis ja Haus Galeriis.

< tagasi