Uudised > Haus Galerii XLI kunstiklassika oksjon - koju tagasi jõudnud Tšempion püstitas rekordi

Haus Galerii XLI kunstiklassika oksjon - koju tagasi jõudnud Tšempion püstitas rekordi

507.t2.jpg

Reedel, 21. aprillil toimunud Haus Galerii kunstiklassika oksjonil müüdi teiste teoste hulgas ka Amandus Adamsoni pronksskulptuur „Tšempion“, mis tähendab kaua  kadunud kultuuriväärtusliku kuju tagasi toomist ja jäämist Eestisse.  Haamrihinnaks kujunenud 57 200 eurot on ühtlasi Haus Galerii kroonijärgse aja oksjonimüügirekord.

Pildil: Amandus Adamson. Tšempion. Pronks. 1903

Läbi pikkade keerdkäikude Eestisse naasnud auväärse kunstniku Amandus Adamsoni kuulus skulptuur Georg Lurichist on üks teose kahest esmavalust, millest teine asub tänaseks Spordimuuseumis.  Skulptuurid valati pronksi 1903. aastal Peterburis prantsuse päritoluga ettevõtja Adolphe Morand’i valu- ja pronksitöökojas. Lurich tellis kaks pronksvalandit - ühe endale, teise annetamiseks Nürnbergi maadlejate klubile, mis kandis tema nime. Üks neist teostest leidis tee pikkade aastate järel spordimuuseumisse ja teine viidi uue omanikuga kokku Haus Galerii oksjoni kaudu.

Esmakordselt eksponeeriti maadluslegendi järgi valminud teost nimega „Tšempion“ kunstinäitusel 1904. aastal Vene keisririigis, mille koosseisu ka Eesti toona kuulus. Seejärel saadeti kuju USA-sse Saint-Louis’ maailmanäitusele, kus leidis ka äramärkimist. Pärast näituse lõppu jäi teos teadmata kadunuks ja leidis tee kodumaale tagasi alles nüüd, üle saja aasta hiljem.

Kõnealuse teose kolmas variant on valatud 1924. aastal Tartus ja asub tänaseks Eesti Kunstimuuseumi kogus.  Töö teeb pikantseks sellele lisatav viigipuuleht, mis iseloomustab üsna tavalist tendentsi katta kunstiteose teatud osad sündsuslikel eesmärkidel ja mis oli Adamsonil arvatavasti algusest peale sellisena planeeritud, kuid mis hilisemal kunstimuuseumi kujul puudub.

Lisaks olid Haus Galerii tänavusel kevadoksjonil uusi kirglikke omanikke ootamas rikkalik valik teisigi väga tähelepanuväärseid töid, alates Eduard Wiiralti sürreaalsest monotüüpia tehnikas haruldasest teosest „Stseen tänaval“, nimetades aga ka autoreid nagu Jaan Vahtra, Paul Burman, Elmar Kits, Johannes Võerahansu, Richard Uutmaa, kuni rohkelt auhinnatud fotoni „Väike rattur“ Tõnu Nooritsalt. Viimase tööga pani Haus Galerii aluse uuele traditsioonile pakkuda igal oksjonil välja vähemalt üks fotokunsti klassikasse kuuluv teos, et teadvustada rohkem ka kõnealuse žanri väärtust.

Haus Galerii kunstiklassika oksjonid toimuvad kaks korda aastas ja pakuvad teoseid läbi eesti kunstiajaloo keskendudes erakogudest pärinevale paremikule. Käesolev tegevusaasta on Haus Galerii jaoks juba 20-nes. Sama vana on ka Eesti järjepidevate kunstioksjonite traditsioon, millele galerii pani siin novaatorlikult aluse 1997. aastal.

< tagasi