Uudised > MILJARD KILK. ÜHE PILDI OKSJON

MILJARD KILK. ÜHE PILDI OKSJON

944.t2.jpg

Haus Galerii aitab läbi viia ühe pildi oksjonit kirikuoreli restaureerimiseks

Pool aastat ühe kunstiteose nimel

Miljard Kilk. Jumaliku armastuse ilmutus. 2022. Õli, lõuend. 2,0 x 1,5 m

Tuntud maalikunstnik ja 1980ndate nimekas hüperrealist Miljar Kilk maalis enam kui pool aastat mahukat kunstiteost, heategeval eesmärgil. Maali müügitulust toetatakse Jõelähtme kiriku oreli renoveerimist.

Teosele Jumaliku armastuse ilmutus on pakkumised avatud:

4. september kuni 4. oktoober 2022 Haus Galerii online oksjoni platvormil

www.onlinearthaus.com

Lisainfo: haus@haus.ee, 6419471, 5277334

Teos müüakse oksjonil koostöös Haus Galeriiga, kes tähistab sel sügisel oma 25 tegevusaastat. Aastapäevale on pühendatud kogu galerii traditsiooniline sügisoksjonite sari, mis leiab aset novembris ja millele käesolev heategev oksjon teeb kultuurimärgiliselt olulise avalöögi.  Miljard Kilgi teoseid on müüdud läbi aastate edukalt Haus Galerii moodsa kunstiklassika oksjonite valikus. 

Mõned maalid sünnivad kunstniku mõtte, mõned kellegi teise initsiatiivi ajendil. Selles töös on seotud mõlemad. Jõelähtme Kirikumõisa Sihtasutus inspireeris Miljard Kilki maalima kristlike sugemetega Euroopa mütoloogia ainelist teost. Teema, mis oli kunstnikku ennast juba ammu kõnetanud. Reegleid ei seatud.  Miljard sulges end ateljeesse ja eemaldus maailmast,  et luua oma nägemuslik narratiiv.  Valmis, äärmiselt meisterlikus teostuses, kilgilikult isikupärane ja sügavalt sümbolite rohke eksistentsiaalne lugu – kunstniku visioon tänase ja ajaloolise kristliku maailma kõnekast seosest. 

Töö juures on märkimisväärne selle kaasaegsus. Pildi keskmes olevad figuurid, nii ristilt võetud Kristus kui inglid, on samastatavad tänaste noortega. Kristuse käel tiksub kell. Tema kõrval olevad kaks inglit kannavad röövlindude tiibu, millega kunstnik sümboliseerib kiirust ja tugevust. Inglite rõivad on ajatud ning haaknõelad neil kõnelevad modernse detailina maa ja taeva kokkuseotusest. Taevane universum on kujutatud veealuse sfäärina, milles ujuvad kalad - kristliku kunsti olulised märgid juba renessansi ajal.  Kilk on neid paastutoidu  asemel maalinud ümarjate ogakaladena,  kujutades isa-poega-pühavaimu, kelles avaldub teatav ükskõiksus noore Kristuse kannatuse osas. Kirikukell pildil oleva ingli käes kopeerib Jõelähtme kiriku ajaloolist tornikella, mis ka täna kasutusel on. Taevase veeuniversumi all on aga maine maailm, mida tähistab kirikuhoone ja selle kõrval mütoloogiliste olenditega võitlust pidavad ning tasakaalu ja rahu loovad kuu ja päike.  Kuu kehastab naist ja päike meest, ühendades kahe olulise energia tugevuse. Taevataamale on kunstnik peitnud vikerkaare, sümboliseerimaks sildu kõikide maailmade mõtete ja arusaamade vahel ning kõige nähtava ent ka nähtamatu ühenduses olemist. 

1980ndate aastate olulise hüperealistina tuntud Miljard Kilgi kunstnikukarjäär sai alguse  Tartus ning jätkus hiljem Tallinnfilmi sürrealistide grupis värvikunstnikuna. Miljard Kilgi viimase perioodi loomingut juhib Euroopa kultuurimälu märgistiku sidumine kaasajaga ja seeläbi täiesti uue mütoloogilise süsteemide kujutamine.  Just selliselt käsitleb Miljard Kilk ka käesolevat maali, luues värskeid dialooge tänase mõtteruumi ning kunagiste tõdede ja lugude vahel.  

Jõelähtme kiriku orel, mille renoveerimist maali müügiga toetatakse, valmis 1858 aastal meister Gustav Normani kätetööna ja laastati punaarmee sõdurite poolt 1940ndatel. Täna on oreli rekonstrueerimise kavandi ja dispositsiooni autor professor Andres UiboJuba 13. sajandist teada kirik, mis sai oma tänase kuju  15. sajandil, on Tallinna lähistel oluline kultuurilooline tähis. Selle kiriku kompleksi säilimine märgib enamat, kui vaid pühakoda, kaardistades meie rahva mälu ja veendumusi, kõrgudes kaugustest  oma kummalises müstilises iseolemises kõigile, kes Peterburi maanteed pidi Tallinnasse suunduvad. 

 

Projekti kuraator Piia Ausman 

 

< tagasi