Näitused > Tulemas > Haus Galerii

ok_na_527.jpg

Haus Galerii 13.09.2022-07.10.2022

MARKO MÄETAMM

LILLED MAAILMA LÕPUST

Maailmalõpu lilled? Mis lilled need sellised on? Marko Mäetamm teab. Seisis ta ühel loomehetkel kusagil maailma äärel ja vaatas, mis tema ees toimus - maailma lõpu aias, kus õitsesid maailma lõpu lilled. Oma kogemustest kirjutab Marko hiljem nii: „See oli väga imelik taim. Muidu nagu tulp, aga õhtuti sirutus sellest välja must käsi, sõrmed täis kalli väljanägemisega suuri sõrmuseid...“. Seesugused nägemuslikud lood on Marko maalinud ja kirjutanud kuuteistkümne kummastava taime kohta, mis on ühelt poolt küll nagu lilled, aga teisalt kõike muud ka.

Marko Mäetamme lillemaalide sari valmis kunstnikule omaselt ühes ideelaines. Ilmselt ei maali ta midagi seesugust enam kunagi, on ta ise arvanud. Mõned ideed elavad vaid oma teravas saabumise hetkes, jäädes igavesti ainulaadsetena sinna, kordumata enam iial. Maailma lõpu lillede ilmumine Marko loomingusse oli otsekui unikaalne loodusnähtus, sähvatus mõtteakende taga, millesse kunstnik lummatult vaatama jäi. Ta ei oleks endalt lillede maalimist oodanud, ometi see juhtus. Vist oli põhjuseks sõjateadvus, mis meid kõiki on puudutanud, järeldab ta ise.  Marko Mäetamm mäletab ajaloost,  et just sõja-aastatel on kunstnikud maalinud rõhutatult palju lilli, ilusaid lilli... 

Marko Mäetamme lilled ei ole mingid traditsiooniliselt ilusad lilled, tegelikult ei ole need üldse nagu päris lilled. Pigem dekadentlikult dramaatilised sissevaated kunstnikku alati huvitanud psühholoogilisse suhete ruumi. Küllap ei ole see just esmane, mis Mäetamme tööde puhul meenub. Popkunstile omaselt varjub temagi sügavam idee kujutatava välise vormiavalduse taha. 

Marko Mäetamme teame juba 1990ndate alguse popilikult värvika ja lihtsustatud, ent märgiliste kujundite maailma kaudu, kui ameerikalik tarbijakultuur ja selle brändide kultus imbus kummalise ilminguna nõukogude realismi veergudele. Mäetamm võttis selle nähtuse suhtes kunstipüünel oma ausa postsiooni.  Avameelselt ja veenvalt liikus ta läbi aja ja selle ilmingute koos oma kunstiga isepäiselt kuni tänaseni. Marko Mäetamm on erksalt nii üksikut kui üldist tajuva pulsitunnetusega autor. 

Ka kõneldud psühholoogilised tagamaad on Mäetamme isikupärase kunstikeelega tööde sisendiks olnud ju lähemalt vaadates alati, keskendudes kohati šokeeriva otsekohesusega inimeseks olemise iseärasustele. Ironiseerides peenelt tema jaoks täiesti ebavajalikku ja arusaamatut pärispõhjuste varjamist elus -  mänge, mille näiline olemus on üks aga tegelikkus teine. Mäetamm esineb maailma palgeid paljastava kunstniku kohati huligaanseski rollis, maalides provokatiivselt piinlikult isiklikku ja intiimset. Sellised on tegelikult ka Marko Mäetamme maailma lõpu lilled - paljastavalt kõnekad. Nende eelduslikult ilus õis avaneb tähelepanelikule vaatajale groteskse, armsalt õela, kavalalt ahistava, jahmatavalt iseka ja kelmuslikuna. 

Maalide valged puhtad süütud foonid ning lillolendite meelalt kaunid õied ja maitsvad viljad rõhutavad selle maalisarja kahepalgelist kontrasti veelgi. Kunstnik kujutab maailma lõpu „lillede“ kahtlaseid  ambitsioone nauditavalt ja naerma ajavalt. Ilmselgelt on Marko Mäetamm neid lilli maalides otsinud inimliku kehastumisvõime äärmusi erinevates olukordades.  Viidates elus võetavate või pealesunnitud rollide ja tegeliku olemuse konfliktile, mil me siiski tahame uskuda, et kõik on alati ilus ja hea, niisama nagu Marko lilledki maailma lõpust....

Näituse raames on valminud ka teoste animeeritud kataloog Marko Mäetamme ja filmikunstnik Nando Grancelli koostöös, mis esitleb Mäetamme erinevaid iseenda-tõlgendusi kahepalgeliste lillede foonil. Lilled on toonud näitusesaali maailma lõpust kaasa oma erilise aroomi, mille parfüümikunstnik Kai Laidla on kokku kogunud ning mida iga lille kõrval olles tunda võib. 

Piia Ausman - näituse kuraator 

VAATA NÄITUSE ANIMATSIOONI 

 

 

 

< tagasi