Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_477.jpg

Haus Galerii 08.08.2020-05.09.2020

Elvi Rangell, Elina Laurinen

Elu on imeline! / Värvid on võluvad!

Haus Galerii esitleb kahte nimekat Soome kunstniku. Tunnustatud professionaali, kes jagavad töiselt Helsinki äärelinnas ateljeed, on otsustanud Tallinnas eksponeerida oma vastvalminud maalide kollektsioone koos, ent samas ka eraldi. Kumbki seeria kannab oma pealkirja, kus mõlemat kunstnikku on inspireerinud loodus ja värvide ekstsentriline olemus. Elu on imeline ja värvid on võluvad!

Näitusesaal on seekord tõepoolest tulvil positiivi ja erakordseid värve, mis vastanduvad totaalselt põhjamaise kunsti stereotüüpidele. Värvid haaravad endasse äärmuslikult sugestiivse jõuga, kandes pilgu läbi punase, rohelise, kollase ja enamagi – ereduse ja sulniduse, jõulisuse ja vaoshoituse, hõõguva ja tasase. Värvid, millesse on peidetud tuhandeid kujuteldavaid maastikke ja mõtteid. Pildid, mida vaadata nii, nagu omaenda silm ja kujutlus juhib, ilma kohustuseta näha seda, mida kunstnik on näidata tahtnud, vaid vabadusega olla selle kunsti sõnumi ja maastike vormija iseendas. Tänase näituse puhul ei ole vaataja interpretatsioonivabadus mitte valik, vaid eesmärk – istuge punase maastiku ruumis, tajuge selle kuma ja kaugusi ning rohelist vihma korraga nii üle pildi kui hingepinna, laske end kanda Lapimaa öise päikese kordumatult kollasesse hõõguvasse atmosfääri, kogege tundeid kogemuste taga ja sealt kaugemalegi.

Elvi Rangell on oma maalide kohta öelnud:

Kui ajad on ebakindlad, toob loodus jõudu ja lohutust. Roheline on värv, mis viib mind kahte maailma korraga, reaalsesse ja illusoorsesse. Mets on minu jaoks turvaline ja kaitset pakkuv, samas avaneb selle taga alati mingi teine maailm, mille üle igaüks saab ise otsustada, mis see tema jaoks parasjagu on. Ma tahan, et minu maale vaadatakse just nii, et võetakse aega ja minnakse pildiga kaasa, sinna, kuhu igaüks ise satub. Ma tahan lasta isekulgeval harmoonial ja meie enda energial liikuda üheskoos.

Elvi Rangell otsustas pühendada oma elu kunstile väga teadlikus eas, peale mitmeid aastaid keskastme juhina töötamist. Aastatel 2003–2007 õppis ta MAA Kunstikoolis ning Alfa Kunstikoolis Helsingis. Kunstnikul on toimunud näituseid mitmel pool Soomes, Eestis ja Taanis.

Elina Laurinen kõneleb:

Valgus minu selles maalide sarjas on saanud alguse suuresti just Lapimaa iseäralikest ööta öödest. Kuigi näib, et maalin vaid värve, on mind tegelikult alati inspireerinud inimesed, peamiselt just läbi kogemuse ja tunnete, mida nad kannavad, koos veedetud hetked, mida püüda, ja mis näivad kiirelt mööduvatena, nagu värvide virvendused minu maalidel. Värvid on mitte üksnes nähtavad, vaid ka tuntavad. Minu maalidel tuleks vaadata värvide taha, läbi kihistuste, millest kogu pilditervik tekib.

Elina Laurinen on sündinud Rovaniemis, Soomes. Aastal 2007 lõpetas ta Alfa Kunstikooli, kust pälvis lõpetades ka kujutava kunstniku stipendiumi. Samuti on Laurinen tunnustatud kunstipedagoog ning kunstiürituste korraldaja.

Näitusest meedias:

< tagasi