Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 22.04.2006-13.05.2006

Andrus Joonas

Aledoia 232 ehk Kunstinik armastab koletist. Koletis armastab kunstnikku.

 

Just praegu saavad Artdepoos, Andrus Joonase näitusel "Aledoia 232" ehk "Kunstnik armastab koletist. Koletis armastab kunstnikku", esmakordselt kokku Kollane Huntmees ja Aledoia. Võiks öelda, et kunstik teeb sellel näitusel väikese inventuuri oma kujundite ja tegelaste arsenalis ning toob need kõik korraga publiku ette. Joonas on läbi oma loomingu rääkinud tegelikult ühte ja sama lugu: jutt on alati olnud suhetest iseendaga ja maailmaga, armastusest, vihkamisest ja kunstist.

Artdepoo näituse keskseks tööks on monumentaalne koletisemaal, mis kannab näitusega sama nime. Kunstniku aastatepikkune suhe koletisega jätkub, kuid nüüd on see jõudnud armastuse ja üheks saamise faasi. Maali ikonograafia on konkreetne: kollane hundimaskiga kunstnik ja koletis kohtuvad Aledoia kujundis teose keskel. Suure maali umber on kunstnik loonud massiivse, keskmises formaadis töödest koosneva hurmava lilleaia. Maalivalikule sekundeerib Kollase Huntmehe video. Valitud aktsioonidest kokkulõigatud "loomafilm" ehk Huntmehe saaga täiendab Joonase maale ja avab neile uusi tõlgendussuundi.

Andrus Joonas on eesti kunstimaastikul tuntud erakordselt jõulise omamütoloogia poolest: kunstniku alter ego, Kollane Huntmees, kes on aastate jooksul teinud juba umbes 60 performance'it, on nende kaudu kujundanud endale pika ja seiklusterohke eluloo. Hea mäluga kunstihuviline teab, et mõlemad on olnud Joonase loomingu läbivad kujundid: Kollane Huntmees ilmus Joonase maalidele esmakordselt 1994. aastal, performance'ites hakkas tegelaskuju üles astuma mõni aasta hiljem. Aledoia nime all toimus esimene näitus 2000. aastal Raatuses, ja sellest ajast peale nimetab kunstnik kõiki oma teoseid Aledoiadeks.

Nägu eelpool märgitud, on see lugu suhetest iseendaga ja maailmaga, lugu armastusest, vihkamisest ja kunstist. See näitus on vahepeatus, mis fikseerib ühe punkti selles seriaalilaadses loos. Kas see lugu on õnneliku või kurva lõpuga, jääb juba vaataja otsustada.

Meedia:

03.05.2006
Joonase religioon. Siram
Postimees

< tagasi